Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Erdogan: Turska se neće predati teroristima


Redžep Tayip Erdogan

Turska je identificirala osobu koja je izvršila masakr u istanbulskom noćnom klubu i on je i dalje u bjekstvu, izjavio je ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu, ne navodeći detalje.

Predsjednik Redžep Tayip Erdogan je u prvom obraćanju javnosti nakon napada staknuo da se Turska neće predati teroristima , niti će se gradjani dijeliti.

“U Turskoj ni jedan način života nije u opasnosti. Oni koji tako tvrde, to moraju i dokazati. Moja je dužnost da štitim sve” rekao je Erdogan u Ankari.

Turska policija je u međuvremnu uhapsila pet osoba osumnjičenih da su povezani sa militantnom Islamskom državom i napadom u novogodišnjoj noći. Operacija se provodi u Izmiru, saopćila je državna agencija Anadolija.

Militantna grupa Islamska država preuzela je odgovornost za napad u kojem je ubijeno 39 ljudi od koji 27 stranaca.

Policija je u Istanbulu organizirala kontrolne punktove širom grada i provjeravaju se vozila. Sigurnost u gradu je i dalje na visokom stupnju.

Sahrane pogunilih odražne su u Joradnu, Libanonu , Izraelu i Turskoj, dok su tijela dvojice državljna Indije otpremljena u Mombai.

Turski parlament sinoć je za još tri mjeseca produžio izvnaredno stanje u zemlji koje je uvedeno nakon neuspjelog vojnog puča 15.jula 2016.

Vlasti za puč optužuju bivšeg imama Fetalha Gulena koji je u egzilu u SAD. On negira sve optužbe.

XS
SM
MD
LG