Dostupni linkovi

Republikanci odustali od ukidanja nezavisnog etičkog tijela


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Republikanci u Predstavničkom domu, donjem domu američkog Kongresa, odustali su danas od planova da ukinu nezavisno etičko tijelo poslije brojnih kritika, uključujući i od budućeg predsjednika Donalda Trampa koji je doveo u pitanje njihove prioritete.

Budući predsjednik Donald Tramp kritikovao je danas republikance poslije njihove odluke da ukinu nezavisnost kancelarije za etiku Kongresa.

"Usmjerite se na poresku reformu, zdravstvo i toliko mnogo drugih stvari od mnogo većeg značaja," napisao je Tramp u tviter poruci.

Ključna tema Trampove predizborne kampanje bila je iskorjenjivanje korupcije u Vašingtonu, i on je završio svoj tvit engleskom skraćenicom DTS, za "isušenje močvare", što je bio jedan od njegovih izbornih slogana.

Republikanci su danas na hitno sazvanom sastanku odlučili da povuku prijedlog o ukidanju nezavisnog tijela koje ispituje izgrede članova Kongresa iz paketa izmjena propisa o kojem će kongresmeni glasati kasnije tokom dana.

Kongresmen Tom Koul, republikanac iz Oklahome je napisao: "Ljudi nisu htjeli ovu priču prvog radnog dana".

Republikanci su u ponedjeljak izglasali da smanje nezavisnost tog tijela i da ga stave pod nadzor poslanika, što znači da bi oni sami ocjenjivali sopstvene greške.

Prva sjednica novog 115. saziva Kongresa počela je danas u podne po lokalnom vremenu (18 sati po centralnoevropskom vremenu).

Kongresmeni će glasati o predsjedniku donjeg doma, a očekuje se da će Pol Rajan ponovo biti izabran.

Republikanci planiraju da im jedan od prvih poteza bude ukidanje zakona o zdravstvenom osiguranju predsednika Baraka Obame.

XS
SM
MD
LG