Dostupni linkovi

Makedonija odgovorila Dačiću: Političari treba da budu odgovorni


Skopje
Skopje

Ministarstvo vanjskih poslova Makedonije je danas ukazalo da političari treba da budu odgovorni i da ne ruše prijateljstvo između Makedonije i Srbije.

"To treba da važi i u uslovima kada je očigledno da se zagrijava atmosfera za sljedeće glasanje za ulazak Kosova u UNESCO", stav je povodom intervjua ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića u kojem je poručio svim susjedima da neće dozvoliti da "Srbija bude ponižavana".

Nezvanično su u Ministarstvu vanjskih poslova Makedonije portalu Mkd.mk rekli da smatraju da su takve izjave na neki način upozorenje pred novu rundu nastojanja za ulazak Kosova u UNESCO, što bi trebalo da se dogodi na proljeće.

Na glasanju u novembru 2015. Makedonija, Hrvatska i Crna Gora su glasale "Za" što je izazvalo kritiku zvaničnog Beograda.

U intervjuu agenciji Beta, u ponedjeljak, Dačić je kritikovao ponašanje susjednih zemalja, uljučujući i Makedoniju, i ukazao da će vidjeti kako će se Beograd postaviti kada se bude glasalo za neko pitanje od interesa za njih.

Dačić je rekao i da je Srbija pogriješila kada je Makedoniju priznala pod ustavnim nazivom.

XS
SM
MD
LG