Dostupni linkovi

MUP Češke predlaže da i građani mogu pucati u teroristu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Češko Ministarstvo unutrašnjih poslova predložilo je izmene Ustava kojima građani te zemlje dobijaju pravo da potegnu oružje i upucaju teroristu.

"U vreme kada se izvode napadi u Evropi imamo utisak da bi građaninu Ustav trebalo da daje veće pravo da se brani ali legalno dobijenim oružjem", kazao je češki ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec za današnje Hospodaržske novini.

Češka ne pristaje na nastojanja Evropske unije da ograniči legalne mogućnosti za držanje nekih vrsta vatrenog oružja a MUP je podneo predlog ustavnog zakona po kome bi Česi koji legalno poseduju oružje mogli samoinicijativno da ga upotrebe u odbrani Češke kako bi se sprečili teroristički napadi kao oni u Parizu ili u Nici i Berlinu.

Pravo da pucaju na teroristu u slučaju napada čak i kada oni sami nisu ugroženi dobili bi samo češki državljani i to isključivo na teritoriji Češke i ne bi se odnosilo ni na građane EU sa boravkom u Češkoj, predlaže MUP.

"U slučaju napada na tzv. meke ciljeve mogućnosti državnih organa da efikasno i brzo spreče žrtve ograničene su. Zato želimo da dozvolimo odbrambeni napad i ljudima koji legalno poseduju oružje. Nema sumnje da teroristički napad ima manje šanse da bude uspešno izvršen u slučaju da se suoči sa aktivnom, blagovremenom odbranom, čak i kada u nju krenu civili", navodi se u obrazloženju izmena koje bi češki parlament trebalo da usvoji najkasnije u jesen ove godine.

XS
SM
MD
LG