Dostupni linkovi

Južnokorejska predsjednica odbila svjedočiti pred sudom


Park Geun-hye
Park Geun-hye

Južnokorejska predsjednica Park Geun-hye danas je odbila svjedočiti u slučaju koji će odlučiti o njenoj budućnost nakon pokretanja procedure opoziva zbog korupcionaškog skandala.

Ustavni sud je odložio početak usmene rasprave zbog odbijanja opozvane predsjednice da svjedoči.

Sud je Park Geun-hye zamolio zatim da svjedoči u četvrtak, kada bi i neki njenih sadašnji i bivši saradnici takođe trebali svjedočiti.

Sud je saopštio da ne može da natjera Park da se pojavi na ročištima, kao i da će se suđenje nastaviti bez nje ukoliko i drugi put bude odbila svjedočiti. Postupak u Ustavnom sudu odlučit će da li Park treba definitivno da se povuče ili da ponovo preuzme dužnosti.

Parlament je početkom decembra glasao za opoziv predsjednice, ali je neophodna saglasnost Ustavnog suda da bi postupak bio zvanično pokrenut.

Opozicija u Južnoj Koreji podnijela je zahtjev za opoziv predsjednice zbog istrage protiv njene prijateljice i savjetnice Choi Soon-sil.

Park je osumnjičena da je pomagala Choi u iznuđivanju novca i usluga od najvećih kompanija u zemlji i da je dopuštala svojoj prijateljici da se miješa u državne poslove, iako nije imala zvaničnu funkciju.

XS
SM
MD
LG