Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nakon nereda u Elku policija čuva ćevabdžinice u celoj Poljskoj


Policija u Poljskoj, arhivska fotografija

Poljska policija počela je da nadzire sve orijentalne restorane brze hrane u Poljskoj posle nereda u poljskom gradu Elku kada je zbog ubistva poljskog mladića u novogodišnjoj noći masa demolirala ćevabdžinicu Princ Kebab.

Nekoliko stotina žitelja Elka demoliralo je u nedelju ćevabdžinicu čiji je kuvar, državljanin Tunisa, optužen zajedno sa vlasnikom Alžircem da je ubio nožem 21-godišnjeg Danijela R. zato što je bežao sa dve ukradene koka kole. Grupa ljudi napala je i policiju i sinoć su se u tom gradu na severo-istoku Poljske ponovili manji izgredi.

Policija je sinoć uhapsila jednog 25-godišnjeg Poljaka zato što je gađao kamenicama ćevabdžinicu i policiju ispred nje ali nisu intervenisali kada su na bar i policajce letele plastične flaše, javlja poljska televizija Polsat.

Policija je od ponedeljka popodne pojačala patrole ispred ćevabdžinica u celoj zemlji i dobila je naređenje da prati da li se ispred njih okuplja veći broj ljudi.

"Postoje bojazni da će krenuti napadi na Turke, Tunišane i druge sa Orijenta kao osveta za smrt mladića iz Elka. U ovakvim slučajevima nepotrebna agresija može da eksplodira neočekivano i munjevito. Ne možemo da krijemo da je moguć linč stranaca kao osveta i u drugima krajevima Poljske", kazao je za poljski tabloid Fakt neimenovani izvor iz policije.

Ulje na vatru dolila je i izjava poljskog ministra unutrašnjih poslova Marijuša Blaščaka koji je o grafitima mržnje protiv islama i muslimana na demoliranoj ćevabdžinici u Elku novinarima kazao da je to normalno i očekivano zato što Poljaci vide šta se dešava i kako se ponašaju muslimani i izbeglice na Zapadu.

XS
SM
MD
LG