Dostupni linkovi

Više od 4000 stranaca zatražilo azil u CG u posljednje tri godine


Izbjeglica na tzv. Balkanskoj ruti, ilustracija
Izbjeglica na tzv. Balkanskoj ruti, ilustracija

Više od četri hiljade stranaca u posljednje tri godine tražilo je azil u Crnoj Gori, a samo 21 osoba je dobila stalni status izbjeglice, a sedam dodatnu zaštitu (privremeni boravak).

To je saopšteno Centru za istraživačko novinarstvo (CIN-CG) iz Direkcije za azil - Ministarstva unutrašnjih poslova.

Razlika između statusa izbjeglice i dodatne zaštite je u tome što se u prvom slučaju status trajno dodjeljuje, dok se u drugom zaštita određuje na period od godinu, objavile su podgoričke Vijesti.

Nakon toga se procjenjuje stanje u državi porijekla i zavisno od okolnosti, dodatna zaštita se ukida ili u kontinuitetu produžava za period od šest mjeseci.

Od prvog januara 2014. do 14. novembra ove godine u Crnoj Gori azil je tražilo ukupno 4.176 stranaca. Od tog broja više od dvije hiljade su porijeklom iz zemlje zahvaćene ratom - Sirije.

Postavlja se pitanje gdje završava nekoliko hiljada stranaca koji nisu dobili pozitivan odgovor na zahtjev za azil. Uprava policije bavila se tim pitanjem, kroz operativni rad na polju trgovine ljudima i ilegalnih migracija, gdje se pojavljuje termin "lažni azilanti".

"Prema podacima MUP-a Crne Gore, od ukupno 9.192 podnijetih zahtjeva za azil u periodu od 2007. do maja 2015. godine, zaštita je odobrena samo za 14 lica. Za ostala lica u najvećem procentu se obustavlja postupak za dobijanje azila, jer se tražioci azila ne odazivaju na poziv za davanje izjave o okolnostima napuštanja države porijekla, s obzirom da nakon par dana napuštaju teritoriju Crne Gore", piše u dokumentu policije.

Iz policije imaju podatke da je tranzitna ruta ilegalnih migranata uglavnom iz Albanije preko Crne Gore u pravcu Srbije i dalje prema Mađarskoj i drugim zemljama EU. Krajnja destinacija im je obično srce Evrope - Njemačka.

U Crnu Goru obično ulaze kod graničnog prijelaza Božaj, prema Albaniji.

Nakon podnošenja zahtjeva za dobijanje azila zadržavaju se nekoliko dana u prihvatnom centru Spuž, nakon čega nastavljaju kretanje u pravcu Rožaja, u čijoj okolini ilegalno prelaze granicu ka Srbiji, najčešće u oblasti oko graničnog prelaza Dračenovac", piše u dokumentima policije, a u koja je CIN-CG imao uvid.

Crnogorska policija sprovela je u prethodnom periodu nekoliko istraga i procesuirala neke organizovane grupe krijumčara, koji su migrantima omogućavali ilegalni prelazak državne granice i prevoz preko teritorije Crne Gore. U nekim slučajevima su korišćeni i taksi prevoznici.

Iz Uprave za zbrinjavanje izbjeglica saopšteno je za CIN-CG da se u Centru za smještaj lica koja traže azil trenutno nalazi 64 osobe.

“Od tog broja 57 osoba je sa statusom tražioca azila i sedam lica kojima je priznat status izbjeglice”, piše u odgovorima koje je poslala Sanja Miličković iz Centra za poslove azila.

Dodali su da Centar za smještaj lica koja traže azil ima ukupno 80 mjesta.

XS
SM
MD
LG