Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mogherini: Budućnost Balkana je unutar EU


Federica Mogherini, šefica diplomatije EU i potpredsjednica Evropske komisije

Balkan se nalazi u srcu Evrope i njegova budućnost je unutar Evropske unije, navela je visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i bezbjednost Federica Mogherini i dodala da je put Balkana ka EU među 12 pitanja kojima će se baviti u 2017.

"Naš posao se nastavlja - da prevaziđemo neprijateljstva iz prošlosti i da odgovorimo pozivu za zapošljavanje, jedinstvo i otvorenost koji dolaze od mladih u regionu", napisala je Mogerini na svom blogu postavljenom na Twiteru, na kojem je sumirala rezultate rada u 2016. i planove za 2015.

Lusta važnih trenutaka u našim odnosima sa Balkanom u 2016. je veoma duga, napisla je šefica EU diplomatije i potpredsjednica Evropske komisije.

"Aplikacija Bosne i Herecgovine za članstvo u EU. Otvaranje novih poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom.Prvi sporazumni ugovor između EU i Kosova, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), kao i priveilegija za mene da se obratim članovima parlamenta u Tirani o odnosima Albanije i EU", napisala je EU zvaničnica zaključivši da je Balkan u crcu EU i da je njegova budućnost unutar Evropske unije.

XS
SM
MD
LG