Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sirijac uhapšen u Njemačkoj zbog sumnji da je planirao napade


Berlinska policija nakon napada na božićni market 19. decembra 2016.

Sirijski muškarc uhapšen je u Njemačkoj pod sumnjom da je od militanata takozvane "Islamske države" (IDIL) tražio 180.000 eura da bi kupio vozila koje je namjeravao da iskoristi za jedan od nekoliko napada, saopštile su vlasti u ponedjeljak.

Ovaj tridesetosmogodišnji Sirijac je stigao u Njemačku krajem 2014., kao tražilac azila, a uhapšen je u subotu u Sarbrikenu, u blizini granice sa Francuskom. On je optužen za prikupljanje novca da bi ga koristio on ili neko drugi za izvođenje napada.

Tužioci su ga optužili da je kontaktirao nekoga u Siriji "za koga je znao da je u poziciji da obezbijedi novac od IDIL-a za finasiranje terorizma" prošlog mjeseca preko, šifrovane telegrafske službe. Osumnjičeni je navodno tražio 180.000 eura da bi mogao da kupi i prefarba automobile koji je namjeravo da napuni eksplozivom prije nego što bi sa njima ušao u masu ljudi.

Proces protiv njega pokrenut je na osnovu dojave jedne osobe koja je o tome obavijestila njemačku Federalanu kriminalnu policiju.

Sirijac je, kako se sumnja, rekao svojim finansijerima da će svaki automobil koštati 22,500 eura i da će u svakom od njih biti ubačeno 400 do 500 kilograma eksploziva.

Policija je u posebnoj izjavi navela da je muškarac tražio od IDIL-a da ga finansiraju za jedan "još nedovršeni scenario koji će pomoći da se nabave i pripreme vozila za napade u Njemačkoj, Francuskoj, Belgiji i Holandiji".

Tom ispitivanja, kako je navelo tužilaštvo, muškarac je priznao da je bio u kontaktu sa "Islamskom državom", ali je negirao da je imao "terorističke namjere".

Istražitelji nijesu pronašli dokaze da je već raspolagao sa automobilima za izvođenje napada.Takođe su naveli da tokom pretrage njegovog stana nijesu našli nikakve dokaze o tome da je planirao napad u novogodišnjoj noći.

Njemačka je u 2016., pretpjela tri teroristička napada za koje je odgovornost preuzela takozvana "Islamska država", odnosno da su ga izveli tražioci azila. Dva u Bavariji ljetos, u kojima je ranjeno 20 ljudi, a napadači su ubijeni, i 19. decembra, kada je 24-godišnji Tunižanin, Anis Amri sa ukradenim kamionom na božićnom trgu u Berlinu usmrtio 12 ljudi a ranio skoro 50.

Amrija je četri dana kasnije u Milanu prilikom rutinske kontrole ubila italijanska policija nakon što je on pvo pucao i ranio policajca.

XS
SM
MD
LG