Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hollande s francuskim vojnicima u Iraku


Francois Hollande

Predsjednik Francuske Francois Hollande posjetio je danas francuske vojnike u Iraku i poručio im da svojom borbom protiv militantne Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) u toj zemlji pomažu sprječavanju terorizma kod kuće.

"Poduzimanje akcija protiv terorizma ovdje u Iraku je također sprječavanje terorističkih djela na našoj teritoriji", rekao je Hollande u bazi iračke elitne protuterorističke jedinice blizu Bagdada.

Hollande je doputovao u posjetu s francuskim ministrom odbrane Jean-Yves Le Drianom, a planirano je da se sastane s predsednikom Fuadom Masumom, premijerom Haiderom al-Abadijem i predsednikm parlamenta Salimom al-Džuburijem.

BBC navodi da je Hollande najistaknutiji šef države koji je došao u Irak od kada je međunarodna koalicija počela zračnu kampanju protiv islamističkih ekstremista u toj zemlji.

Dio koalicije je i 500 francuskih vojnika koji obučavaju iračke snage.

Francusko Ministarstvo odbrane saopćilo je da su njegovi borbeni avioni od 2014. uništili više od 1.700 meta.

Prema izvoru u francuskom predsjedništvu, Hollande će u razgovorima istaći pitanje šta raditi nakon poraza IDIL-a i skrenuti pažnju na važnost održive sigurnosti i "koegzistencije zajednica u ujedinjenom i suverenom Iraku".

XS
SM
MD
LG