Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Naloženo ponavljanje suđenja osuđenima za ilegalne transplatacije


Priština

Vrhovni sud Kosova naložio je ponavljanje suđenja doktorima i kosovskim zvaničnicima osuđenim za trgovinu organima između 2006. i 2008. godine, prenosi Reuters.

Sudsko vijeće Vrhovnog suda, kojeg čine dvojica lokalnih sudija i jedan međunarodni, poništilo je presudu zbog proceduralnih nepravilnosti i naložilo ponavljanje suđenja nakon što su optuženi uložili žalbu.

Euleks je saopštio da je razočaran tom odlukom suda.

"Misija izražava razočaranje ishodom slučaja u kojem je sudsko vijeće sastavljeno većinom od lokalnih sudija, poništilo sve prethodne presude u dijelovima, gdje su optuženi proglašeni krivim", rekla je portparol Euleksa Besa Domi za Reuters.

Prema optužnici, 2008. godine na klinici "Medikus" u Prištini obavljeno je tridesetak nelegalnih transplantacija bubrega.

Siromašni ljudi iz Turske, Rusije, Moldavije i Kazahstana prodavali su svoje bubrege za 10.000 do 15.000 eura, dok su primaoci, uglavnom Izraelci za organe plaćali po 80.000 do 100.000 eura, navodi Reuters.

Bivši vlasnik klinke "Medikus" Lutfi Derviši, inače urolog, proglašen je 2013. godine krivim za organizovani kriminal i trgovinu ljudima i osuđen na osam godina zatvora, dok je njegov sin osuđen na sedam godina.

Četvorica drugih osoba, među kojima su zvaničnici kosovskog ministarstva zdravlja, dobili su manje kazne.

XS
SM
MD
LG