Dostupni linkovi

Dodik: Pristao sam da budem saslušan u Sarajevu


Milorad Dodik
Milorad Dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potvrdio je da je danas saslušan u Tužilaštvu BiH zbog održavanja referenduma o Danu RS, navodeći da je tokom saslušanja rekao da ne razumije zbog čega je uopšte pozvan u Tužilaštvo.

"Razumijem da je istraga koja se vodi politički motivisana, ne samo protiv mene, već i protiv drugih ljudi, a naročito RS i njenih institucija", kazao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je dodao da ne očekuje "nikakvo dalje postupanje tužioca, jer za to nema nikakve pravne osnove", dodavši da bi sve drugo bilo "dokaz političke motivisanosti" u ovom procesu.

Predsjednik RS je dalje kazao da je pristao da bude saslušan u Sarajevu, nakon što su iz Tužilaštva BiH nekoliko puta odbili da on izjavu da na terotoriji RS.

"Odlučio sam da bez obzira na spekulacije raznih vrsta danas dam izjavu. Nazvao sam tužioca i otišao u Tužilaštvo BiH i dao sam izjavu", dodao je Dodik.

Iz Tužilaštva BiH ranije danas saopšteno je da je Dodik saslušan u svojstvu osumnjičenog zbog održavanja referenduma o Danu RS-a, uprkos tome što je Ustavni sud BiH zabranio njegovo održavanje.

"Dodik je pod istragom u predmetu koji se odnosi na krivično delo neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH. Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužilac nastavlja istragu u navedenom predmetu", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Prvi poziv za saslušanje Dodik je dobio 3. oktobra, desetak dana poslije referenduma o 9. januaru kao Danu Republike Srpske, ali je izjavio da se neće odazvati na poziv Tužilaštva, jer se u Sarajevu ne osjeća sigurno.

Tada je kazao da je spreman da izjavu da bilo kojoj od pravosudnih institucija RS.

Tužilaštvo BiH je 25. oktobra, povodom referenduma o Danu RS, uprkos odluci Ustavnog suda BiH da ga zabrani, pokrenulo proces protiv Dodika i još nekoliko zvaničnika Republike Srpske zbog kršenja odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG