Dostupni linkovi

Podignuta optužnica zbog zločina nad Srbima u Orašju


Đuro Matuzović i Ivo Oršolić
Đuro Matuzović i Ivo Oršolić

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv devet bivših pripadnika Hrvatskog veća odbrane (HVO) za ratni zločin nad žrtavama srpske nacionalnosti na području Orašja.

Optužnica je podignuta protiv Đure Matuzovića, Ive Oršolića, Tade Oršolića, Marka Dominkovića, Jose Nedića, Marka Blažanovića, Mate Živkovića, Ante Živkovića i Stjepe Đurića, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Oni se terete da su od druge polovine aprila 1992. godine do jula 1993. godine kao pripadnici struktura HVO u Orašju, Vojne policije i policijskih struktura, kao i stražari u logorima i zarobljeničkim centrima, Srednjoškolskom centru u Orašju i Osnovnoj školi "Donja Mahala" počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti sa područja Orašja i okolnih mesta.

Optuženi se terete da su za vreme obavljanja dužnosti u okviru svojih ovlašćenja učestvovali u progonu stanovništva srpske nacionalnosti sa područja Orašja na nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i veerskoj osnovi i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava i da su na taj način počinili krivično delo zločin protiv čovečnosti.

Tužilaštvo BiH će u ovom predmetu krivicu optuženih dokazivati pozivanjem oko 142 svjedoka i veštaka i prilaganjem obimnog materijalnog dokaza, prenosi RTRS.

Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.

XS
SM
MD
LG