Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Virus ptičjeg gripa H5N8 i u Hrvatskoj


Na jednom porodičnom imanju od kog je uginulo svih 15 komada domaće peradi

U mestu Križnica u Virovitičko-podravskoj županiji utvrđen je virus ptičjeg gripa H5N8 na jednom porodičnom imanju od kog je uginulo svih 15 komada domaće peradi - kokoške, patke, pilići, saopštilo je jutros hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede.

Križnica je izolovano selo na levoj obali Drave gde ukupno 22 mala domaćinstva uglavnom drže živinu, koju uzgajaju za vlastite potrebe, navodi se u saopštenju i dodaje da je to selo sasvim izolovano rekom Dravom i državnom granicom i da nema opasnosti od prenošenja i daljeg širenja virusa, ali je nužno sprovođenje svih mera opreza.

Kako prenosi portal Seebiz, Uprava za veterinarstvo i bezbednost hrane Ministarstva poljoprivrede preduzela je sve mere izolacije naselja.

U zaraženom području već je uspostavljena zabrana kretanja ljudi, životinja i vozila, kažu u ministarstvu. Pristup je moguć samo preko visećeg pešačkog mosta i preko skele na reci Dravi, koju obezbeđuje policija.

Danas od 9 časova u celom selu Križnica, kako se navodi, sprovodi se eutanazija peradi.

Istovremeno, veterinarski inspektori će na svakom imanju obaviti i procenu vrednosti pobijene živine kako bi se vlasnicima platilo obeštećenje, dodaje se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

XS
SM
MD
LG