Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Moskva negira pisanje medija o priznaju odgovornosti za doping


Ruska antidoping agencija RUSADA saopštila je da je izjavu njene direktorke o postojanju “institucionalne zavere” u primeni doping sistema u zemlji – američki “Njujork tajms” iskrivio i izvadio iz konteksta.

Ruski zvaničnici agencije protiv dopinga prvi put su priznali postojanje doping sistema u njihovoj zemlji koji je pogodio svetski sport, objavio je "Njujork tajms".

"To je institucionalna zavera", izjavila je, kako je preneo ovaj list Ana Antseliovič, izvršna direktorka nacionalne ruske Antidoping agencije.

Antseliovič i drugi koji su dali izjave i dalje odbacuju optužbe da je "država sponzorisala doping šemu", ističući da istaknuti zvaničnici vlade nisu u tome učestvovali.

Porptarol Kremlja Dmitrij Peskov negirao je umešanost države u doping.

U poslednjem izveštaju Svetske andidoping agencije (WADA) navodi se da je više od 1.000 ruskih sportista učestvovalio u programu, za koji je i država znala, od 2011. do 2015. godine.

Nekadašnji prvi čovek ruskog sporta Vitali Smirnov, kog je na funkciju postavio ruski predsednik Vladimir Putin, priznao je da je bilo grešaka u doping sistemu.

"Ne želim da pričam umesto odgovornih judi. Iz mog ugla, kao bivši ministar sporta i predsednik Olimpijskog komiteta Rusije, napravljene su greške", rekao je Smirnov za Njujork Tajms.

XS
SM
MD
LG