Dostupni linkovi

Odloženo glasanje o izgradnji domova za Jevreje u istočnom Jerusalimu


Bilo je planirao da komitet diskutuje o davanju građevinskih dozvola za nekoliko kvartova
Bilo je planirao da komitet diskutuje o davanju građevinskih dozvola za nekoliko kvartova

Jerusalimska opština odložila je za danas planirano glasanje o davanju građevinskih dozvola za stotine novih domova za Jevreje u okupiranom i anektiranom istočnom Jerusalimu, saopštila je nevladina organizacija Amim koja se protivi naseljavanju.

Izraelski vojni radio je takođe javio da su diskusije o tim dozvolama, najavljene nakon usvajanja rezolucije u Savetu bezbednosti UN kojom se osuđuju jevrejska naselja, skinute sa dnevnog reda Komiteta za planiranje izgradnju opštine Jerusalim.

Bilo je planirao da komitet diskutuje o davanju građevinskih dozvola za nekoliko kvartova u istočnom, mahom arapskom Jerusalimu koji je Izrael okupirao u šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije anektirao. Međunarodna zajednica nikada nije priznala aneksiju.

Zamenik gradonačelnika Jerusalima Meir Turđeman koji predvodi komitet izjavio za AFP da je diskusija bila planirana pre usvajanja rezolucije u petak kojom se zahteva da Izrael da "momentalno i potpuno zaustavi naseljavanje okupirane palestinske teritorije", uključujući i istočni Jerusalim.

Za rezoluciju je glasalo 14 od 15 članova SB UN, a SAD koje imaju pravo veta bile su uzdržane i tako omogućile da bude usvojena.

Taj potez SAD izazvao je ljutnju izraelskog premijera Benjamina Netanjahua koji je kritikovao predsednika SAD Baraka Obamu optuživši ga za "sramotan antiizraelski udar" u UN.

XS
SM
MD
LG