Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obustavljena istraga protiv Bogoljuba Karića


Ilustrativna fotografija

Tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije obustavilo je istragu protiv vlasnika BK grupe Bogoljuba Karića i još četiri osobe koji su bili osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja u preduzeću "Mobtel", saopšteno je danas.

Prema navodima tužilaštva, istraga je vođena zbog sumnje da je u periodu od aprila 1994. godine do februara 1997. godine, tokom osnivanja Preduzeća za mobilne telekomunikacije "Srbija BK PTT doo - Mobtel" i unošenja osnivačkog kapitala, tada okrivljenom Bogoljubu Kariću i preduzeću "BK trejd Inc", suosnivaču "Mobtela", pribavljena protivpravna imovinska korist od 21.980.551 američkih dolara, na ime razlike između stvarne i lažno prikazane vrijednosti unijete opreme.

"Istraga je započeta zahtjevom za istragu Okružnog javnog tužilaštva u Beogradu 18. februara 2006. godine. Rješenjem Republičkog javnog tužilaštva od 22. juna 2006. godine predmet je povjeren u stvarnu nadležnost Specijalnom tužilaštvu - sada Tužilaštvu za organizovani kriminal, a istragu je od tada do 7. decembra 2011. godine sprovodio Viši sud u Beogradu, Posebno odjeljenje, a od tada u skladu sa izmjenama zakona, Tužilaštvo za organizovan kriminal", piše u saopštenju.

Dodaje se da je poslije preduzimanja niza radnji, tužilaštvo 2015. godine odbilo kao suvišne prijedloge odbrane za preduzimanje novih dokaznih radnji, poslije čega je sud usvojio žalbe odbrane izjavljene na odluku tužilaštva i naložio ispitivanje većeg broja svjedoka i pribavljanje materijalnih dokaza.

Pored Karića, jednog od najpoznatijih srpskih privrednika tokom devedesetih godina prošlog vijeka, istraga je obustavljena i protiv Vidomira Parežanina, Pante Uroševića, Miše Kuzmanovića i Smilje Mladenović.

Bogoljub Karić pobjegao je u Moskvu 2006. godine, a za njima je potom raspisana crvena Interpolova potjernica.

Krajem januara ove godine, protiv vlasnika BK grupe već je zbog zastarjelosti obustavljen jedan postupak zbog sumnji za zloupotrebu položaja i malverzacije u Mobtelu.

Odlukom o obustavljanju istrage, protiv Karića bi trebalo da bude povučena potjernica što bi mu omogućilo eventualni povratak u Srbiju.

XS
SM
MD
LG