Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izrael smanjuje nivo radnih veza sa 12 članica Vijeća sigurnosti UN


Benjamin Netanyahu

Ministarstvo vanjskih poslova Izraela potvrdilo je da "smanjuje" nivo radnih veza s 12 članica Vijeća sigurnosti UN koje su glasale za rezoluciju kojom se Izrael poziva da prestane da gradi jevrejska naselja na okupiranoj palestinskoj zemlji.

Portparol ministarstva Imauel Nahšon rekao je novinarima da ta zemlja privremeno smanjuje posjete i rad s ambasadama, čime su praktično odbačeni raniji izvještaji da je Izrael potpuno suspendovao radne veze sa tim državama.

Zamjenica šefa diplomatije Cipi Hatoveli je rekla da smanjenje veza ima za cilj da "zemlje ne mogu uzeti Izrael zdravo za gotovo".

Nivo veza je smanjen pošto je izraelski premijer Benjamin Netanjahu naredio ministarstvu da pozove ambasadore članica Vijeća sigurnosti UN koje imaju ambasade u Izraelu da im izrazi protest zbog glasanja.

Izraelski mediji su prethodno objavili da ministri i ambasadori iz Velike Britanije, Francuske, Rusije, Kine, Japana, Ukrajine, Angole, Egipta, Urugvaja, Španije, Senegala i Novog Zelanda neće biti primani u izraelsko ministarstvo i da ih neće primati Netanjahu.

Šta tačno podrazumijeva smanjenja veza, ostalo je nejasno.

Izrael je odgovarajući na rezoluciju već pozvao svoje ambasadore u Novom Zelandu i Senegalu na konsultacije i otkazao programe pomoći toj zemlji zapadne Afrike. Danas je obaviještena i Angola da se program pomoći zamrzava, rekao je Nahšon.

Izraelski mediji navode da je Netanjahu, koji je i šef diplomatije, kazao izraelskim zvaničnicima da smanje putovanja u zemlje koje su glasale rezoluciju što je više moguće.

U rezoluciji usvojenoj u petak se apeluje na Izrael da "odmah i u potpunosti zaustavi svo naseljavanje okupirane palestinske zemlje, uključujući istočni Jerusalim" i postojeća naselja označavaju nelegalnim.

Zasad su otkazane najmanje dvije posjete, uključujući i za ovu sedmicu planirani dolazak ukrajinskog premijera.

Mediji su objavili da je Netanjahu otkazao sastanak s britanskom premijerkom na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu u januaru.

Administraciju SAD je optužio da je povukla sraman potez u UN.

Ta zemlja prvi put od 1979. nije iskoristila pravo veta u Vijeću sigurnosti UN-a protiv rezolucije o jevrejskom naseljevanju.

Netanjahu je u nedelju pozvao ambasadora SAD u Izraelu da mu to objasni, a 10 predstavnika članica Vijeća sigurnosti UN je bilo u Ministarstvu vanjskih poslova da sasluša protest zbog glasanja.

XS
SM
MD
LG