Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Susret Šinzo Abe i Baraka Obame u Perl Harburu


Napad na Pearl Harbor 1941.

Japanski premijer Šinzo Abe i američki predsjednik Barak Obama sastaće se danas u luci Perl Harbor, koju je Japan 7. decembra 1941. godine napao bez objave rata, što je bio povod za ulazak SAD u Drugi svjetski rat.

Posjeta japanskog premijera predstavlja jak dokaz da su nekadašnji neprijatelji prevazišli protiv optužbe koje su opterećivale odnose poslije rata, navela je Vlada Japana u saopštenju.

Šinzo Abe stigao je u ponedjeljak na Havaje gdje će biti u dvodnevnoj posjeti i tokom koje će odati poštu žrtvama napada.

Japanski lideri su i ranije obilazili Perl Harbor, međutim Šinzo Abe će biti prvi japanski premijer koji će posjetiti memorijalni centar žrtvama napada 1941. godine.

Zvaničnici Bijele kuće naveli su da će se Obama tom prilikom vjerovatno po posljednji put kao predsjednik sastati sa nekim stranim liderom.

Za premijera Japana ova posjeta predstavlja čin reciprociteta, pošto je Obama prije šest mjeseci postao prvi predsjednik SAD koji je posjetio Hirošimu u Japanu, gdje su SAD 1945. godine bacile atomsku bombu.

Više od 2.300 Amerikanaca poginulo je 7. decembra 1941. godine, a više od 1.000 je ranjeno kada je 300 japanskih borbenih aviona i bombardera izvelo napad.

SAD su poslije napada na Perl Harbor zatvorile 120.000 Japanaca u kampove, a 1945. godine ispustile atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki, gdje je poginulo oko 140.000 ljudi.

Šinzo Abe se neće izviniti za Perl Harbor, niti se Obama izvinio tokom posjete Hirošimi u maju.

XS
SM
MD
LG