Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mitropolit Amfilohije traži uvođenje vjeronauke u školama u Crnoj Gori


Mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije

Mitropolit crnogorsko-primorski Srske pravoslavane crkve u Crnoj Gori Amfilohije pozvao je Vladu i Ministarstvo prosvjete da što prije, kao druge evropske države, stvore uslove za uvođenje vjerske nastave u sistem javnog obrazovanja.

“To bi omogućilo djeci svih vjeroispovjesti u Crnoj Gori da ostvare svoje pravo na vjersku nastavu u školama koje je zagarantovano svim važećim međunarodnopravnim aktima o ljudskim slobodama i pravima”, objasnio je Amfilohije.

Kako je saopšteno iz Mitropolije crnogorsko-primorske SPC, Amfilohije je na godišnjem sabranju podnio izvještaj o arhijerejskom služenju i misiji ove godine.

Konstatovao je da se uspješno nastavlja misija Crkve i duhovna obnova u Mitropoliji i ostalim eparhijama Crkve na prostoru Crne Gore.

U saopštenju se objašnjava da se to prvenstveno ogleda u hiljadama novokrštenih ove godine i u povećanju broja novorukopoloženih đakona i sveštenika i zamonašenih monaha i monahinja, ali i kroz nastavak obnove i izgradnje hramova i manastira.

Amfilohije je rekoa da je posebna radost i veliki blagoslov Božji zbog skoro 1.500 djece – polaznika pravoslavne vjeronauke koja se organizuje na više od 40 mjesta pri parohijama, crkvenim opštinama i duhovnim centrima.

Iz Mitropolije su ukazali da pojedini službenici Ministarstva unutrašnjih poslova bez zakonskog utemeljena i neosnovano i dalje odbijaju zahtjeve dijela sveštenstva i monaštva bez crnogorskog državljanstva za odobrenje privremenog boravka.

U Mitropoliji smatraju da je takvo postupanje nezakonito i da predstavlja zloupotrebu službenog položaja i diskriminatorno postupanje koje je kažnjivo po zakonskim propisima Crne Gore.

“Zabrinjava ishitreno i netransparentno postupanje Ministarstva ekonomije po pitanju izgradnje velikih brana i hidroelektrana na Morači i Komarnici, čime se ugrožavaju prirodne, duhovne i kulturne ljepote ovih rijeka”, kaže se u saopštenju Mitropolije.

Kako se navodi, stručna i laička javnost su uznemirene zbog saznanja da je Ministarstvo ekonomije, bez javnih tendera i prethodno usvojene planske dokumentacije i učešća zainteresovane javnosti, zaključilo memorandume i sporazume sa sa kineskim NORINKOM i turskim Bereket enerdžijem.

U tom cilju, Mitropolija će, kako su rekli, sa upravom Manastira Morače i Inicijativnim odborom za očuvanje prirodnih, duhovnih i kulturnih ljepota Morače preduzeti brojne aktivnosti na međunarodnom i domaćem planu kako bi se čitav projekat iskorišćavanja hidropotencijala doveo u sklad sa pravnim poretkom, strukom i naukom, a posebno sa intreseima građana.

XS
SM
MD
LG