Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Stefanović: Ne znam da li je Ristić na potjernici zbog CG


Nebojša Stefanović, ministar policije Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je u ponedjeljak da ne zna da li je raspisana Intrepolova potjernica za Nemanjom Ristićem, protiv koga se vodi istraga zbog organizovanja i planiranja terorističkog napada u Crnoj Gori na dan izbora.

Stefanović je novinarima u Beogradu rekao da ne zna da li je Ristić na Interpolovoj poternici, jer to nije posao ministra unutrašnjih poslova, već direkcije policije.

"Policija je organizovana na način da je na njenom čelu direktor. Ali, i u slučaju međunarodnih potjernica, nije nadležna policija, već nadležni sud i Ministarstvo pravde daje nalog policiji da se određeno lice nađe na određenoj potjernici - crvenoj ili plavoj Interpolovoj potjernici, tada se to lice privodi i daje u dalju proceduru. Policija nije sudija, nije tužilac, ne odlučuje da li je neko kriv, da li neko treba da se sprovede negdje, ne odlučuje da li se neko pušta u pritvor, to rade drugi organi", rekao je Stefanović.

Komenatrišući to što se Ristić u Beogradu slikao sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom, Stefanović je rekao da nijednog trenutka nije bila ugrožena bezbjednost Lavrova.

Stefanović je dodao da su gosti u Srbiji "bezbjedni i sigurni", da njihov protokol definiše da li žele više ili manje policijskog obezbjeđenja, kao i da je Lavrov bio potpuno bezbjedan.

"Određen je dovoljan broj policijskih pripadnika koji su bili uz Lavrova i njegova bezbjednost nijednog trenutka nije bila ugrožena. Nijednom gostu Republike Srbije, od kada sam ja ministar unutrašnjih poslova, bezbjednost ni u jednom trenutku, ni u jednoj sekundi nije bila ugrožena na bilo koji način", rekao je Stefanović.

Viši sud u Beogradu je Ristiću u avgustu prošle godine odredio mjeru obaveznog psihijatrijskog liječenja na slobodi, zbog toga što je prijetio da će biti streljani urednik Informativnog programa B92 Veran Matić, ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi i republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac.

XS
SM
MD
LG