Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Makedonija: Tearce glasalo, nema promena u broju mandata


Ponovljeni izbori na glasačkom mestu 2011 u Tearcu su prošli mirno, SDSM je dobio 245 glasova, stotinak više od VMRO DPMNE

Državna izborna komisija Makedonije objavila je da nakon ponovljenog glasanja u tetovskom selu Tearci nije došlo do promene izbornih rezultata na vanrednim parlamentarnim izborima.

Prema preliminarnim rezultatima, najviše mandata je dobila je VMRO DPMNE Nikole Gruevskog – 51. Sledi Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) sa 49 mandata, dok su četiri liste albanskih stranaka u Makedoniji osvojile ukupno 20 mandata.

Ponovljeni izbori na glasačkom mestu 2011 u Tearcu su prošli mirno, SDSM je dobio 245 glasova, stotinak više od VMRO DPMNE, što nije bilo dovoljno da se promeni odnos mandata u korist te stranke. Nakon zaveršetka glasanja, dve naveće suprotstavljene partije, VMRO DPMNE i SDSM, objavile su da će fomirati vladu.

Porparol SDSM Petre Šilegov je, nakon zatvaranja biračkog mesta, rekao da rezutati današnjeg glasanja ne menjaju ništa i da će SDSM formirati novu vladu, koja će da uvede demokratiju u Makedoniji.

"Ovo je bilo simbolično glasanje. Građani Tearca su, kao i svi glasači u Makedoniji glasali za promene i bolju budućnost, bez obzira na na pritiske koji su bili prisutni", rekao je Šilegov u Tearcu.

Nakon što su se pojavili nezvanični rezultati glasanja u Tearcu, pobedu je proglasio i VMRO DPMNE Nikole Gruevskog, ističuči da su za tu stranku završeni izbori od 11. decembra.

"Kao pobednici izbora ostajemo posvećeni idućim koracima oko formiranja nove vlade", saopštila je stranka bivšeg premijera Nikole Gruevskog, koji namerava da formira novu vladu.

Nijedna od dve naveće stranke ne može sama da formira vladu, za šta je potreban najmanje 61 poslanik u parlamentu koji ima 120 mesta, te računaju na koalicije s partijama Albanaca u Makedoniji, koje vode računa o stavovima SAD. Albanska Demokratska unija za integraciju (DUI), koja je poslednjih osam godina bila u koaliciji sa VMRO DPMNE, ima 10 mandata, Pokret Besa pet, Alijansa za Albance tri, a Demokratska partija Albanaca dva.

XS
SM
MD
LG