Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Papa Franja: Neka „oružje zauvek utihne“


Mir onima koji su izgubili nekog bližnjeg zbog užasnih dela terorizma: Papa Franja

Papa Franja je u nedelju u Vatikanu poželeo božićni mir svim ljudima pogođenim ratom i onima koji su izgubili nekog bližnjeg zbog terorizma koji, kako je rekao, seje "strah i smrt" u mnogim gradovima i zemljama.

U svojoj tradicionalnoj Božićnoj poruci "gradu i svetu" (urbi et orbi) sa centralnog balkona Bazilike svetog Petra, papa je govorio i o onima koji pate zbog sirijskog rata, "posebno tokom najgorih bitaka" u Alepu, i pozvao da se uspostavi mir u Siriji.

"Mir onima koji su izgubili nekog bližnjeg zbog užasnih dela terorizma, koji su posejali strah i smrt u središte toliko zemalja i gradova", rekao je papa desetinama hiljada vernika okupljenih na Trgu svetog Petra u Rimu.

U najnovijem napadu, 19. decembra, na božićnem vašaru u Berlinu napadač je koristeći kamion šleper ubio 12 ljudi.

Papa je pozvao na mir u Siriji gde je, prema njegovim rečima, proliveno suviše krvi i zatražio da "oružje zauvek utihne" i da se "međunarodna zajednica aktivno založi da se dođe do rešenja putem pregovora".

Papa je izrazio nadu da će Izraelci i Palestinci imati "hrabrosti i odlučnosti da napišu novu stranu istorije".

"Nek Izraelci i Palestinci imaju hrabrosti i odlučnosti da napišu novu stranu istorije, u kojoj mržnja i osveta daju mesta želji da se zajedno izgradi budućnost uzajamnog razumevanja i harmonije", rekao je poglavar Rimokatoličke crkve.

On je izrazio žaljenje zbog toga što u zapadnoafričkoj državi Nigeriji "fundamentalistički terorizma koristi čak i decu", misleći na decu samoubice.

Govorio je o sukobima i tenzijama u Africi, istočnoj Ukrajini, Mjanmaru, na Korejskom poluostrvu, Kolumbiji i Venecueli.

Desetine hiljada vernika koji su došli na Trg svetog Petra da čuju papinu poruku čekali su prethodno u dugim redovima da bi prošli kroz bezbednosne provere.

XS
SM
MD
LG