Dostupni linkovi

Vanredna vijest

EK usvojila Program prekogranične saradnje Srbije i Makedonije


Finansiranje programa u visini od 3,5 miliona evra obezbeđeno je kroz predpristupni fond Evropske unije (IPA fond) za period 2016-2020

Evropska komisija usvojila je Program prekogranične saradnje između Srbije i Makedonije, a za prvu fazu sprovođenja Programa u 2016. i 2017. godini na raspolaganju je 1,4 miliona evra, saopštila je danas Delegacija EU u Srbiji.

Finansiranje programa u visini od 3,5 miliona evra obezbeđeno je kroz predpristupni fond Evropske unije (IPA fond) za period 2016-2020, a program kofinansiraju zemlje učesnice.

"Ovo je prvi prekogranični program između Srbije i Bivše jugoslovenske republike Makedonije", navodi se u saopštenju i dodaje da su prioriteti promocija zapošljavanja, mobilnost radne snage i prekogranične socijalne i kulturne inkluzije, podsticanje razvoja turizma i očuvanja kulturnog i prirodnog nasleđa.

Sedište Zajedničkog tehničkog sekretarijata biće u Leskovcu, dok će njegova ispostava biti u Kumanovu.

U Srbiji, Program obuhvata teritoriju Jablaničkog okruga i Pčinjskog okruga, a u Makedoniji Severozapadni region, Skopski region i opštine grada Skoplja.

Površina na kojoj će se Program sprovoditi je veća od 10.000 kvadratnih kilometara i obuhvata oko 732.000 ljudi koji žive u 30 opština.

Programi prekogranične saradnje imaju za cilj da jačaju prekograničnu saradnju kroz zajedničke lokalne i regionalne inicijative i projekte, navodi se u saopstenju i ddoaje da EU tako pomaže unapređenje održivog privrednog i društvenog razvoja u pograničnim regionima u brojnim oblastima.

XS
SM
MD
LG