Dostupni linkovi

Trumpov twitt oborio akcije dva giganta vojne industrije


Donald Trump
Donald Trump

Akcije Boeinga i Lockheed Martina pale su u petak pošto je novoizabrani američki predsjednik Donald Trump na Twitteru tražio od ta dva giganta vojne industrije da snize cijene kako bi dobili ugovore od vlade SAD.

Trump je u četvrtak na Twitteru napisao: "Zbog ogromnih troškova i prekoračenja troškova za Lockheed Martin 'F-35', tražio sam od Boeinga da iznese cijene za uporediv 'F-18 Super Hornet'".

Trump je i ranije optuživao velike korporacije zbog cijena.

Novoizabrani američki predsjednik je ranije ovog mjeseca naveo da će nastojati da sreže "milijarde" u troškovima za nabavku vojne opreme.

Portparol Boeinga je rekao da je ta kompanija posvećena saradnji s novim predsjednikom i njegovom administracijom u obezbeđivanju najbolje i najpovoljnije opreme.

Lockheed Martin saopštio je ranije ovog meseca da radi na smanjenju cijene za "F-35" za više od 60 odsto i da očekuje da će taj avion koštati 85 miliona dolara 2019. i 2020. godine.

Akcije Lockheed Martina pale su jutros oko dva odsto, dok su akcije Boeinga, koji se manje oslanja na vojne ugovore, manje pale.

Novoizabrani predsjednik SAD sastao se u srijedu as direktorima Boeinga i Lockheed Martina kako bi se smanjili troškovi za "F-35" i nove predsjedničke avione.

XS
SM
MD
LG