Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Merkel: Njemačka želi deportaciju azilanata čiji su zahtjevi odbijeni


Angela Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel u petak je u telefonskom razgovoru sa predsjednikom Tunisa Bedži Said Esebsijem rekla da Vlada Njemačke želi da se ubrzaju deportacije azilanata čiji su zahtjevi odbijeni.

"U ovoj godini postigli smo napredak u veoma važnom pitanju deportacije državljana Tunisa koji nemaju pravo ostanka u Njemačkoj. Rekla sam predsjedniku Tunisa da u značajnoj mjeri želimo da ubrzamo proces deportacije i povećamo broj deportovanih", naglasila je Merkel, nakon što je italijanska policija ubila azilanta iz Tunisa Ansi Amrija, koji je povezan sa napadom kamionom na božićnu pijacu u Berlinu.

Merkel je kazala da je ovaj incident donio mnoga pitanja i da njena Vlada želi da preduzme mjere za poboljšanje sigurnosti.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Marko Mineti potvrdio je ranije da je osumnjičeni za napad u Berlinu Amri ubijen u pucnjavi u Milanu.

Ministar je rekao da nema nikakve sumnje da je u Milanu ubijen osumnjičeni za napad u Berlinu 19. decembra, u kojem je poginulo 12 ljudi.

Njemačko tužilaštvo je u kontaktu sa italijanskim vlastima zbog napada u Berlinu, rečeno je iz tužilaštva agenciji Rojters.

Otisci prstiju ubijenog muškarca poklapaju se sa otiscima glavnog osumnjičenog za napad u Berlinu, prenijeli su italijanski mediji.

Amrijevi otisci ranije su pronađeni u kabini kamiona kojim je izvršen napad u glavnom gradu Njemačke.

XS
SM
MD
LG