Dostupni linkovi

Hrvatska deblokirala pregovore Srbije sa EU


Davor Ivo Stier
Davor Ivo Stier

Hrvatska je deblokirala pregovore Srbije u priključivanju sa Evropskom unijom, izvijestio je hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Davor Ivo Stier.

„Stekli su se uvjeti da možemo podići rezervu oko poglavlja 26, a želim reći da ćemo u okviru poglavlja 23 pratiti ispunjavanje svih obaveza što se tiče nacionalnih manjina s naglaskom na hrvatsku manjinu,“ kazao je na konferenciji za novinare u Zagrebu.

Stier je pozdravio potpisivanje Sporazuma, odnosno aneksa kojeg je ministar prosvjete Srbije Mladen Šarčević potpisao sa predstavnicima hrvatske nacionalne manjine.

Sporazum je potpisan u Beogradu i njim se reguliše pitanje udžbenika, ne samo prevod sa srpskog na hrvatski, već i posebni dodaci i sadržaji za hrvatsku nacionalnu manjinu.

Stier je rekao da su na ceremoniji potpisivanja sporazuma u Beogradu bili, uz hrvatskog ambasadora i ambasadori Evropske unije i Bugarske.

Prema njegovim riječima, povjerenik za proširenje Evropske komisije Johanes Hahn najavio je da će lično nadgledati provedbu obaveza na području obrazovanja manjina.

XS
SM
MD
LG