Dostupni linkovi

Pod pritiskom Izraela odloženo glasanje u UN o jevrejskim naseljima


Jevrejsko naselje u blizini Jerusalima
Jevrejsko naselje u blizini Jerusalima

Egipat je danas povukao svoj predlog rezolucije i time odložio očekivano glasanje u Savetu bezbednosti UN o tekstu protiv jevrejskih naselja na Zapadnoj obali, rekle su diplomate i zapadni zvaničnici, objasnivši da je to rezultat jakog pritiska Izraela.

Glasanje planirano za večeras smatralo se jednom od poslednjih prilika da se predsednik SAD Barak Obama izjasni protiv takvih naselja na okupiranim teritorijama koje njegova zemlja smatra preprekom za mir, navela je agencija Asošijetid pres.

Odlaganje negativno utiče na palestinske napore da se Izrael osudi zbog naseljavanja teritorija na kojima oni nameravaju da osnuju nezavisnu državu.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je javno apelovao na SAD da ulože veto na rezoluciju, označivši je antiizraelskom i lošom za mir, tvrdeći da se mir postići samo kroz direktne pregovore između dve strane.

Predstavnici Egipta, prve arapske zemlje koja je sklopila mir s Izraelom još 1979. godine, posle odlaganja glasanja sastali ;su se s diplomatama zemalja članica Arapske lige da ponovo razmotre predloženi tekst rezolucije, ali nije rečeno kada bi se moglo glasati i moguće je da se od toga sasvim odustalo.

U predlogu rezolucije koju je Egipat podelio prošle noći, tražilo se da Izrael u potpunosti zaustavi izgradnju jevrejskh naselja i da se postojeća naselja proglase nelegalnim i flagrantnim kršenjem međunarodnog prava.

Budući predsednik SAD Donald Tramp je pozvao Obamu da uloži veto na rezoluciju, preneli su izraelski mediji. Tramp je naveo u saopštenju da će se mir između Izraelaca i Palestinaca postići samo kroz direktne pregovore, a ne prinudom institucija UN.

Veći deo međunarodne zajednice smatra jevrejska naselja nelegalnim i preprekom za mir.

Izraelska vojska je osvojila Zapadnu obalu zajedno s istočnim Jerusalimom u šestodnevnom ratu 1967. godine, kada je osvojen i pojas Gaze. U više od 130 naselja na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu živi oko 600.0000 Jevreja.

Palestinci žele da na tim teritorijama osnuju svoju državu, a da istočni Jerusalim bude njen glavni grad. Izrael, međutim, planira da zadrži kontolu nad velikim blokovima jevrejskih naselja bez obzia na eventualni mirovni sporazum s Palestincima.

Izraelski lideri takođe tvrde da će ujedinjeni Jerusalim ostati "večna prestonica Izraela". Međunarodna zajednica nikada nije priznala aneksiju istočnog dela tog grada.

XS
SM
MD
LG