Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Napadač iz Berlina proveo četiri godine u zatvoru u Italiji


Anis Amri

Tunišanin Anis Amri osumnjičen za teroristički napad kamionom u Berlinu bio je od 2011. do 2015. godine u zatvoru u Italiji jer je zapalio jednu školu, preneli su danas italijanski mediji.

List Stampa iz Torina navodi da se Amri za vreme Arapskog proleća 2011. godine iskrcao na ostrvu Lampeduza, u blizini afričke obale, a predstavljao se kao maloletnik iako je imao 18 godina.

On je zatim otišao u prihvatni centar za maloletnike Belpaso u Kataniji, u istočnom delu Sicilije, gde je već u oktobru skrenuo pažnju na sebe pošto je s još trojicom sunarodnika uhapšen zbog paljenja jedne škole i osuđen na četiri godine zatvora, piše milanski list Korijere dela Sera.

Amri je kaznu počeo da izdržava u zatvoru u Kataniji, a potom je premeštan u različite ustanove širom Sicilije i na kraju završio u Palermu, navodi Korijere dela Sera i dodaje da mu kazna nije smanjivana zbog veoma lošeg vladanja u zatvoru.

Isti list piše da je po izlasku iz zatvora 2015. godine, Amri poslat u centar za identifikaciju migranata u Kaltaniseti, u centralnom delu Sicilije, gde je odlučeno da bude deportovan u Tunis, ali je njegova zemlja "odbila da primi građanina koji je u svom rodnom gradu Gazi već pravio brojne probleme".

Korijere dela Sera dodaje i da tuniske vlasti nisu u zakonskim rokovima sprovele postupak Amrijeve identifikacije, neophodan za njegov povratak u Tunis, zbog čega je Italija bila u obavezi da ga "pusti da ode".

"Ako je tačno da je Amri radikalizovan u našim (italijanskim) zatvorima, onda smo mi ti koji imamo problem", navodi milanski list.

Italijanska ministarstva unutrašnjih poslova i pravosuđa, kao ni kaznene ustanove, nisu želeli da komentarišu tvrdnje italijanskih medija.

Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer potvrdio je da su otisci prstiju Tunižanina Anisa Amrija, osumnjičenog za napad u Berlinu, pronađeni u kabini kamiona kojim je usmrćeno 12 ljudi.

Kancelar Angela Merkel, koja se obratila novinarima zajedno sa Mezijerom, rekla je da se nada da će počinilac uskoro biti uhapšen.

Nemačko tužilaštvo ponudilo je nagradu od 100.000 evra za informacije koje bi pomogle hapšenju osumnjičenog, državljanina Tunisa Anisa Amrija.

Najmanje 12 ljudi je poginulo, a više od 40 je povređeno u napadu kamionom na berlinskom trgu Brajtšajdplac 19. decembra.

XS
SM
MD
LG