Dostupni linkovi

Odloženo imenovanje prve muslimanke na čelu rumunske vlade


Sevil Šaideh
Sevil Šaideh

Predsednik Rumunije Klaus Johanis rekao je danas da mu je potrebno više vremena da imenuje novog premijera, čime je odložio to da prvi put žena i muslimanka budu na čelu vlade te zemlje.

Socijaldemokratska partija koja je pobedila na izborima 11. decembra juče je predložila ekonomistu Sevil Šaideh za novu premijerku.

Šajdeh, pripadnica tatarske manjinske zajednice nije mnogo poznata široj rumunskoj javnosti, kratko je bila ministarka, uglavnom se bavila politikom na lokalnom nivou.

Očekivalo se da će predsednik Klaus Johanis danas dati zvaničnu podršku toj nominaciji. Međutim, Johanis je najavio da će odložiti objavu do posle Božića. Predsednik Rumunije treba da predloži kandidata za premijera posle konsultacija s političkim liderima, a zatim parlament treba da potvrdi izbor mandatara.

Johanis je rekao da je dobio dva predloga za mesto premijera.

Pedesetdvogodišnja Šajde bila je ministarka za regionalni razvoj pošle godine. Kritičari njene iznenađujuće nominacije ukazuju na nedostatak političkog iskustva, kao i da bi postala zapravo glasnogovornik predsednika Socijaldemokratske partije, Livijua Dragneu. Iako je kao lider partije koja je pobedila na izborima nameravao da dođe na čelo vlade, Dragnea ne može da dobije mandat jer je u aprilu osuđen na dvogodišnju uslovnu kaznu zatvora zbog krađe glasova na referendumu o smeni tadašnjeg predsednika Trajana Baseskua, jula 2012. godine.

Dragnea je odmah izrazio žaljenje zbog odluke predsednika da odloži imenovanje kandidatkinje za premijera njegove stranke, i da su oni bili spremni da glasaju za premijera u parlamentu sutra ili preksutra.

On je ocenio da je malo verovatno da će predsednik imenovati nekog drugog za premijera s obzirom na apsolutnu većinu koju njegova stranka ima u parlamentu.

Socijaldemokrate zajedno sa svojim malim liberalnim saveznikom Alde imaju apsolutnu većinu od 250 mesta u parlamentu, od 465 mesta.

XS
SM
MD
LG