Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ambasada UK u Sarajevu se distancira od analize Foreign Affairs-a


Britanski ambasador u Sarajevu Edvard Ferguson

Ambasador Ujedinjenog kraljevstva u Sarajevu Edvard Ferguson izjavio je danas da su stavovi izneti u analizi objavljenoj u američkom časopisu Forin efers (Foreign Affairs), stavovi bivšeg službenika britanske vlade i da nemaju nikakve veze sa razmišljanjima vlade UK.

Autor anaize Timoti Les je bio zaposlen u Britanskom konzulatu u Banjaluci.

''Ovo su stavovi bivšeg službenika koji više ne radi za Vladi Ujedinjenog Kraljevstva. Ova analiza prepuna manjkavosti ni na koji način ne predstavlja razmišljanja Vlade Ujedinjenog Kraljevstva. Ujedinjeno Kraljevstvo je snažno posvećeno suverenitetu, teritorijalnom integritetu i političkoj nezavisnosti Bosne i Hercegovine, kao i drugih zemalja u regionu. Nema prekrajanja granica na Balkanu", kazao je Ferguson za N1 BiH.

Američki časopis Foreign Affairs objavio je analizu političke situacije na prostoru zemalja bivše Jugoslavije, koji je izazvao brojne reakcije u regionu.

U Lesovoj analizi se, između ostalog, navodi da treba omogućiti secesiju nekih teritorija od postojećih država i spajanje sa matičnim zemljama, možda u početku kao autonomne regije.

"Hrvatski entitet" u BiH će se spojiti s Hrvatskom, Republika Srpska i sever Kosova sa Srbijom; Preševska dolina, zapadna Makedonija i najveći deo Kosova s Albanijom. U međuvremenu, Crna Gora, koja može ostati bez albanske enklave, mogla bi ostati nezavisna ili spojiti se sa proširenom Srbijom", naveo je Les.

XS
SM
MD
LG