Dostupni linkovi

Protest sindikata u Banjaluci zbog smanjenja plata


Radnički protest u Banjaluci zbog smanjenja plata
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00

Radnički protest Banjaluci zbog smanjenja plata

Nekoliko stotina članova granskih sindikata budžetskih korisnika u RS održali su danas u Banjaluci mirne proteste zbog odluke Vlade RS da im umanji plate umanjivanjem stope minulog rada sa 0,5 na 0,3 odsto.

Učesnici protesta prošetali su od Doma sindikata do zgrade Narodne skupštine Republike Srpske gdje poslanici upravo raspravljaju o budžetu za narednu godinu i o izmjenama entitetskog Zakona o platama kojima je predviđena ušteda par miliona konvertibilnih maraka, upravo na platama budžetskih korisnika.

Nisu nošeni nikakvi transparenti osim sindikalnih zastava, nisu bile pištaljke niti su uzvikivane parole, već su protesti održani u tišini, da bi na kraju šetnje sindikalne vođe pozvale poslanike entitetskog parlamenta da ne pristanu na umanjenje radničkih plata.

Prostor oko Narodne skupštine bio je ograđen žutom trakom, pa su učesnici protesta mogli prići tek na stotinjak metara od prostorije u kojoj poslanici odlučuju o radničkim platama.

Predsjednik Sindikata uprave Tomislav Vrhovac, obraćajući se okupljenima i medijima, pozvao je poslanike u Narodnoj skupštini da ne prihvataju izmjene i dopune zakona kojima će doći do umanjenja stope za minuli rad, a Vladu je pozvao da nastave pregovore.

"Protestvujemo protiv smanjenja plata budžetskih korisnika. Mi smo danas uradili ono što smo i planirali. Nažalost, nismo uspjeli sa Vladom RS da se dogovorimo kroz pregovore da se ne smanjuju plate zaposlenih i evo danas na ovom mirnom protestu mi iskazujemo svoje nezadovoljstvo u određenom broju u ime svih radnika koji nisuovdje danas sa nama. Nisam siguran da li će protesti uticati na odluku poslanika, ali je bitno da su se predstavnici sindikata okupili i poslali poruku da je odluka Vlade nekorektna", rekao je Vrhovac.

Predstavnici sindikata najavili su da će, ukoliko se poslanici ogluše o njihove zahtjeve, zahtijevati od Ustavnog suda RS ocjenu ustavnosti i zakonitosti pojedinih odredbi Zakona o platama.

Vlada Republike Srpske utvrdila je prije dva dana na posebnoj sjednici prijedloge izmjena i dopuna više zakona kojima je predviđeno da se osnovna plata uvećava za svaku navršenu godinu radnog staža za 0,3 odsto do navršenih 25 godina, a preko navršenih 25 godina, svaka naredna godina za 0,5 odsto.

XS
SM
MD
LG