Dostupni linkovi

Poljske kamiondžije širom Evrope odaju počast kolegi ubijenom u Berlinu


Arijel Žuravski pokazuje fotografiju ubijenog poljskog vozača Lukaša Urbana
Arijel Žuravski pokazuje fotografiju ubijenog poljskog vozača Lukaša Urbana

Poljske kamiondžije su zaustavljanjem na parkinzima i minutom trubljenja na drumovima širom Evrope odale počast svom kolegi, šoferu Lukašu Urbanu kome je terorista u Berlinu u ponedeljak oteo kamion, naneo ubodne rane nožem a zatim pucao na njega da bi kamionom ubicom pokosio Božićni vašar u Berlinu i pobio 12 ljudi.

"Na ulici, autoputu,zaustavimo se na bezbednom mestu i učinimo za njega makar to", objavili su poljski vozači kamiona na Fejsbuku dogadjaj "Truba za poljskog vozača TIR-a ubijenog u Berlinu".

Video snimci i fotografije kamiona koji, umesto minuta ćutnje sirenama odaju poštu Urbanu koji se, prema nezvaničnim informacijama koje imaju i poljske vlasti borio sa teroristom i pokušavao dok god je mogao da mu otme volan, stigli su organizatorima iz raznih krajeva Poljske, Evrope a čak i iz SAD i Austrilje.

Kamiondžije u Velikoj Britaniji prikupljaju pomoć za udovicu ubijenog 37-godišnjeg Urbana i njihovog 17-godišnjeg sina a njegovom rodjaku za čiju špeditersku firmu je radio, Arijelu Žuravskom preduzeća i ljudi iz cele Poljske nude materijalnu i finansijsku pomoć za porodicu.

Na internetu je pokrenuta i peticija predsedniku Nemačke Joahimu Gauku da posmrtno odlikuje Urbana, ako se zvanično potvrde nalazi istrage da je iako smrtno povredjen pokušavao da okrene volan kako ubica ne bi pokosio toliko ljudi.

Lukaš Urban, vozač špedicije Arijela Žuravskog iz Grifina na zapadu Poljske u Berlinu je u ponedeljak čekao na istovar 25 tona čeličnih konstrukcija koje je dovezao nemačkom preduzeću iz Italije, gde mu je na parkingu kamion oteo terorista a Urban je prema nezvaničnim informacijama nemačke policije u trenutku napada bio živ, premda smrtno ranjen.

XS
SM
MD
LG