Dostupni linkovi

Erdogan ponovio da iza ubistva ruskog ambasadora stoji Gulen


Fethullah Gulen, turski vjerski učitelj u egzilu u SAD, kojeg Ankara uptužuje za ubistvo ambasadora Karlova kao i pokušaj puča
Fethullah Gulen, turski vjerski učitelj u egzilu u SAD, kojeg Ankara uptužuje za ubistvo ambasadora Karlova kao i pokušaj puča

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u srijedu da je ubica ruskog ambasadora Andreja Karlova u Turskoj član pokreta vjerskog učitelja u egzilu u SAD Fethullaha Gulena, neprijatelja aktuelne turskih vlasti koga Ankara optužuje i za propali pokušaj puča u julu.

"On je član terorističke organizacije FETO, nema razloga da se to krije", rekao je Erdogan na konferenciji za medije u Ankari, koristeći skraćenicu naziva Gulenove mreže. Erdogan je rekao da elementi ukazuju na to, navodeći mjesto gdje je obrazovan i njegove veze.

Šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu još je sinoć, u razgovoru sa svojim američkim kolegom Johnom Kerryem, rekao da Moskva i Ankara "znaju" da je mreža Fethullaha Gulena iza tog ubistva.

Portparol Kremlja je, međutim, rekao ranije danas da je važno da se sačekaju rezultati istražne grupe i da ne treba donositi prerane zaključke dok istraga ne utvrdi ko stoji iza ubistva ambasadora.

Mevlut Mert Altinas, 22-ogodišnji policajac van dužnosti, u ponedeljak je sa devet metaka ubio ruskog ambasadora u Ankari Andreja Karlova, prije nego što je i sam ubijen. On je uzvikivao "Bog je veliki", i da "ide u Siriju i u Alepo".

Gulen, koji od kraja 1990-ih živi u SAD odbacio je naovde rekavši je da je šokiran tim gnusnim činom i duboko rastužen zbog ubistva koje ni pod kakvii okolnostima ne opravdava.

Gulen je ranije odbacio i bilo kakvu umiješanost u propali puč u Turskoj 15.jula.

U međuvremnu je Reuters objavio da tursko tužilaštvo posebno pokušava da ispita i zašto Mevlut Mert Altinas policajac ubica nije uhvaćen živ već je ubijen.

Inače turski su mediji ustvrdili da je Altinas 8 puta ranije bio u obezbjeđenju predsjednika Erdogana.

Državni mediji su objavili i da je broj uhapšenih u vezi sa ubistvom ambasadora Karlova od ponedjeljka porastao na 11.

XS
SM
MD
LG