Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bivši predsjednik Izraela Katsav izašao iz zatvora poslije petodišnje kazne za silovanje


Bivši izaelski predsjednik Moshe Katsav u Jerusalimu u novembru 2011. Arhivski snimak

Bivši predsjednik Izraela Moshe Katsav pušten je u srijedu iz zatvora nakon što je odslužio pet od ukupno sedam godina kazne za silovanje i druge seksualne prestupe.

Katsav je izašao iz zatvora Masijahu u centralnom Izraelu u pratnji supruge Gile, članova familije i malog broja pristalica. Smiješio, ali nije davao izjave novinarima.

"On je rećan i zbunjen i zadovoljan" rekao je za TV Channnel 10 njegov advokat Zion Amir.

Katsav je optužen na sedma godina zatvora 2011, nakon što je optužen po dva osnova za silovanje i seksualno uznemiravanje još jedne žene.

Izraelski mediji navode da je prošle sedmice komisija za uslovno oslobođanje odlučila da bude pušten na slobodu, ali je primjenu odluke odložila na sedam dana da bi omogućili tužiocima da se žale.

Katsav je oslobođen nakon što je kancelarija tužioca odbacila primjedbe i rekla da se neće žaliti.

"Nema sumnje među članovima komisije da se zatvorenik promijenio", napisala je komisija za uslovno oslobađanje u odluci i pomenula da se ono što je zatvorenik rekao članovima te komisije razlikuje od onoga što je govorio ranije, kada je dva puta odbijena njegova molba za uslovno puštanje.

"Zatvoreniku su postavljena mnoga pitanja u vezi sa okolnostima prestupa, poziciji žrtava, njegovog odnosa prema žrtvama i njegovom razumijevanju akata koje je počinio i njihovih posljedica i članovi komisije su bili impresionirani iskrenošću njegovih odgovora", navedeno je u odluci.

Katsav koji je bio osmi predsjednik Izraela od 2000. godine, dao je ostavku 2007. zbog optužbi za silovanje bivše zaposlene u Ministarstvu turizma, dok je bio ministar.

On je takodje seksualno uznemiravao jednu ženu u predsjedničkoj rezidenciji a optužen je i za opstrukciju pravde.U zatvoru je bio od decembra 2011. godine.

Funkcija predsjednika u Izraelu je uglavnom ceremonijalna i na nju se biraju u parlamentu-Knesetu stariji državnici za koje se očekuje da se izdignu iznad politike i budu moralni uzor. Veći dio političke moći je u rukama premijera.

Na osnovu uslova puštanja 71-godišnji Katsav ne može da putuje van zemlje još dvije godine niti da daje intervjue.

Katsav koji je rođen u Iranu, bio je istaknuti član konzervativnog Likuda i prvi predsjednik jevrejske države iz jedne muslimanske zemlje.

XS
SM
MD
LG