Dostupni linkovi

Njemačka policija traga za Tunižaninom Anisom Amrijem


Policija u Berlinu 21. decembra 2016.
Policija u Berlinu 21. decembra 2016.

Njemačka policija traga za Anisom Amrijem 24-godišnjakom iz Tunisa osmnjičenim za teroristički napad u Berlinu. Policija je objavila njegovu fotografiju i navela da su raspisali nagradu od 100.000 eura za informaciju o njemu.

Osumnjičeni je bio hapšen u avgustu.

Čovjek iz Tunisa osumnjičen za učešće u napadu na božićni market u Berlinu u ponedjeljak veče kada je ubijeno 12 a ranjeno 48 osoba, bio je u kontaktu sa islamskim militantima u Sjevernoj Rajni Vestfaliji i bio je poznat njemačkim službama bezbjednosti, objavio je ministar unutrašnjih poslova te savezne države.

"Službe sigurnosti su razmijenile svoja saznaja i informacije o ovoj osobi sa Zajedničkim kontraterotističkim centrom u novembru 2016." saopštio je ministar unutrašnjih poslova Sjeverne Rajne Vestfalije, Ralf Jaeger na press konferenciji.

On je naveo da je osumnjičeni aplicirao za azil u Njemačkoj i da je njegov zahtjev odbijen u julu. Pokušaji da se deportuje nazad u Tunis su propali jer nije imao identifikacione dokumente sa sobom, a vlasti Tunsia su sporile da je njihov državljanin.

On se iz Sjeverne Rajne Vestfalije preselio u Berlin u februaru 2016. u pokušajima da obezbijedi mjesto boravaka u Belinu, dodajući da je ova Tunižanin kojeg traži policija koristio različita imena.

Širom Njemačke u toku je potraga za ovom osobom osumnjičenom za teroristički napad u ponedjeljak veče u centru Berlina.

Policija je prvo uhapsila 23-godišnjeg Pakistanca, takođe tražioca azila u Njemačkoj, koji nije bio evidentiran u terorističkoj bazi podataka, i koji je negirao učešće u napadu. Policija ga je držala u pritvoru do utorka veče nakon čega je pušten zbog nedostataka dokaza.

XS
SM
MD
LG