Dostupni linkovi

Vanredna vijest

BiH: Četiri zastupnika SDA iduće sedmice predaju zahtjev za osnivanje novog kluba


Sadik Ahmetović jedan od zastupnika SDA koji su se izdvojili iz stranke

Zastupnici Stranke demokrstske akcije (SDA) Senad Šepić, Sadik Ahmetović, Salko Sokolović i Šemsudin Mehmedović predat će iduće sedmice zahtjev za osnivanje novog kluba u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH ukoliko rukovodstvo SDA ni ove sedmice ne održi sastanak s njima, saznaje Klix.ba.

Četiri zastupnika smatraju da je rukovodstvo Stranke demokratske akcije (SDA) imalo dovoljno vremena da se pozabavi problemima unutar Kluba SDA.

Oni smatraju da je krajnje neodgovoran odnos vrha SDA, ne samo prema njima već i prema Parlamentarnoj skupštini BiH s obzirom na to da bi osnivanje novog kluba u Zastupničkom domu ugrozilo parlamentarnu većinu.

Zastupnici Senad Šepić, Salko Sokolović, Šemsudin Mehmedović i Sadik Ahmetović odlučili su prošle sedmice da napuste Klub SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i da ubuduće nastupaju samostalno.

U prijevodu to bi značilo da je SDA u državnom Parlamentu ostala sa samo šest zastupnika te da vladajuća koalicija nema većinu u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

SDA je na sjednici Kolegija stranka formirala grupu koja će obaviti razgovore sa četvoricom zastupnika. Javnost u BiH je očekivala da će nakon poteza četvorke ti razgovori biti ubrzani, što se nije desilo.

Grupu SDA koja je zadužena da obavi razgovor sa Šepićem, Ahmetovićem, Sokolovićem i Mehmedovićem čine predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Asim Sarajlić

XS
SM
MD
LG