Dostupni linkovi

SB UN: Produžen mandat sudijama Haškog tribunala


Rezolucijom je produžen mandat sudijama do 30. novembra 2017. ili do okončanja predmeta: Haški tribunal
Rezolucijom je produžen mandat sudijama do 30. novembra 2017. ili do okončanja predmeta: Haški tribunal

Savet bezbednosti UN usvojio je rezoluciju kojom se produžava mandat sudijama Haškog tribunala do 30. novembra 2017. godine.

Haški tribunal je u saopštenju pozdravio usvajanje te rezolucije.

Rezolucijom je produžen mandat sudijama do 30. novembra 2017. ili do okončanja predmeta, dok je sudiji i predsedniku Haškog tribunala Karmelu Ađijusu mandat produžen do 31. decembra 2017. godine ili mesec dana nakon okončanja preostalih sudskih predmeta.

Istom rezolucijom, Savet bezbednosti je prihvatio zabrinutost predsednika Ađijusa u vezi sa izazovom koji predstavlja odlazak osoblja i potvrdio svoj stav da je zadržavanje zaposlenih od presudnog značaja za ekspeditivan završetak rada Haškog tribunala.

Od svog osnivanja, Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije podigao je optužnice protiv 161 osobe za zločine počinjene od 1991. godine, a okončani su postupci protiv 154 optuženih, saopštio je sud.

Trenutno se vodi prvostepeni postupak protiv bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića i žalbeni postupak u predmetu "Prlić i drugi", u kom su šestorica prvostepenom presudom Haškog suda osuđeni na 20 godina zatvora zbog zlocina nad Bošnjacima tokom rata u BiH.

Izricanje presuda u oba predmeta očekuje se u novembru 2017. godine.

XS
SM
MD
LG