Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izvršni odbor: Lagard ostaje na čelu MMF-a


Osudjena za nemar u slučaju arbitraže dok je bila ministarka finansija Francuske: Kristina Lagard u sudnici u Parizu

Izvršni odbor Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) odlučio je danas da Kristina Lagard ostane na čelu te finansijske institucije, iako je u ponedeljak proglašena krivom za nemar u Francuskoj.

Lagard je osudjena za nemar u slučaju arbitraže dok je bila ministarka finansija Francuske, ali je sud odlučio da ne bude kažnjena.

MMF je saopštio da je Izvršni odbor razmotrio sve relevante faktore, izmedju ostalog "njeno izvanredno vodjenje MMF-a i ugled i poverenje u njeno liderstvo".

"U tom kontekstu, izvršni odbor potvrdjuje puno poverenje u mogućnosti direktore da nastavi da efikasno obavlja svoje dužnosti", navodi se u saopštenju

Lagard je sudjeno zbog spora koji je 2008. vodio francuski biznismen Bernar Tapi protiv jedne banke, u vezi sa prodajom kompanije Adidas čiji je vlasnik bio od 1989.

Tapi je 2007. godine prodaju kompanije poverio banci koju je potom tužio da ga je u postupku prodaje oštetila. Lagard, u to vreme ministarka finansija, odobrila je da se sudski spor reši arbitražom i država je 2008. isplatila Tapiju 400 miliona evra odštete.

XS
SM
MD
LG