Dostupni linkovi

Đulijani: Tramp sa Rusijom mora da vodi oštru politiku


Obama je napravio grešku što se povukao iz projekta nuklearnog štita u Poljskoj i Češkoj: Rudi Đulijani
Obama je napravio grešku što se povukao iz projekta nuklearnog štita u Poljskoj i Češkoj: Rudi Đulijani

Bivši gradonačelnik Njujorka Rudolf Đulijani, bliski saradnik novog predsednika SAD, izjavio je da nova američka administracija Donalda Trampa mora sa Rusijom da vodi oštru politiku, sa pozicije sile.

"Moramo da vodimo oštru politiku protiv (ruskog predsednika Vladimira) Putina. Obama je napravio grešku što se povukao iz projekta nuklearnog štita u Poljskoj i Češkoj. To je jedna od najvećih grešaka poslednjih 20-30 godina. Tim pre što u zamenu nismo dobili ništa. (Bivši predsednici Bil) Klinton i (Barak) Obama postali su političari koje Putin može da sateruje u ćošak kako mu se prohte", kazao je Đulijani tokom posete Varšavi u intervjuu koji danas objavljuje poljski list Žečpospolita.

Đulijani je podsetio da je tako bilo u pitanju Krima i Sirije i da zato sledeći američki predsednik mora sa Rusijom da razgovara s pozicije sile a da nema govora o resetovanju odnosa sa Moskvom.

"Ne mislim da se može govoriti o resetovanju. Moramo sa Putinom da pregovaramo o onim pitanjima gde će se on ponašati racionalno i da ne pregovaramo o onima gde neće biti umeren", rekao je Đulijani.

Bivši gradonačelnik kome je nuđena funkcija šefa Stejt depratmenta u Trampovoj administraciji rekao je poljskom listu da sankcije protiv Rusije SAD može da ukine samo ako se normalizuje situacija u Ukrajini.

"U suprotnom bi izgubili kredibilitet", rekao je Rudolf Đulijani.

XS
SM
MD
LG