Dostupni linkovi

Liban dobio novu vladu Saada Haririja


Ponovo na vlasti nakon pet godina: Saad Hariri
Ponovo na vlasti nakon pet godina: Saad Hariri

Liban je u nedelju dobio novu vladu na čijem čelu je Saad Hariri koji je okupio ceo politički spektar, sa izuzetkom hrišćanske "Falangističke partije" koja je odbila ponudjeno mesto.

"To je vlada sporazuma", rekao je Hariri.

Formirana je šest nedelja posle izbora Mišela Auna za predsednika Libana, ima trideset članova i pet novih ministarstava. Jedna žena je deo kabineta, kao državna sekretarka za poslove uprave.

Među novim portfeljima su borba protiv korupcije i, po prvi put, državni sekretarijati za žene i za ljudska prava.

Hariri kome je 46 godina, oštar protivnik režima u Siriji, vratio se na vlast posle pet godina. Njegova vlada ima dva ministra iz šiitske partije Hezbolah, čijih je nekoliko članova optuženo pred Specijalnim tribunalom za Liban (STL) zbog planiranja atentata protiv njegovog oca Rafika Haririja 2005. godine.

U "vrhu prioriteta je održavanje bezbednosti pred požarom koji hara našim regionom", rekao je Hariri novinarima, naglasivši da će vlada delovati da "zaštiti našu zemlju od negativnih posledica sirijske krize".

Sirijska kriza, koja je počela u martu 2011. godine i ostavila više od 310.000 mrtvih, duboko je podelila Liban na pristalice Bašara Al Asada i onih koji podržavaju pobunu. Hariri je najavio stvaranje državnog sekretarijata za izbeglice kojih je u Libanu više od milion iz Sirije, i pozvao međunarodnu zajednicu "da preuzmu odgovornost da pomogne našoj zemlji da nosi taj teret".

Vlada će, dodao je, takođe raditi na pripremi novog izbornog zakona za parlamentarne izbore 2017, što je trnovito pitanje koje deli stranke i verske zajednice u Libanu, gde se politika zasniva na paritetu hrišćana i muslimana.

XS
SM
MD
LG