Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Venecuela: Produženo korišćenje novčanice od 100 bolivara


Ilustrativna fotografija

Vlada Venecuele produžila je upotrebu najveće novčanice od 100 bolivara do 2. januara iduće godine, pošto je iznenadna odluka da se ona povuče izazvala nestašicu gotovine i podstakla proteste, ali i pljačke.

Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro rekao je u televizijskom obraćanju da je odluka da se produži važnost ove novčanice doneta zato što je "sabotažom" sprečeno da se na vreme pripremi obećana zamena većom denominacijom.

Venecuela je zahvaćena najvišom inflacijom na svetu, računa se da je ona trenutno 500 odsto, zbog čega je Maduro prošle nedelje iznenada najavio da će novčanica od 100 bolivara biti zamenjena većom novčanicom, od 500 bolivara.

Stara novčanica je prema prvoj odluci prestala da važi u petak, međutim veće banknote nisu stigle do banaka i bankomata zbog čega su ljudi morali da se oslanjaju na kreditne kartice, bankovne transfere ili da pokušaju da kupuju osnovne stvari velikim količinama sitnijih novčanica, koje vrede manje od jednog američkog centa.

Maduro je takođe privremeno zatvorio granicu s Kolumbijom i Brazilom da spreči "mafiju" koja gomila bolivare. Kritičari su ismevali pomisao da bi gangsteri čuvali svoje bogatstvo u valuti koja najbrže devalvira na svetu.

Cele protekle nedelje Venecuelanci su čekali u dugim redovima da zamene novčanice od 100 bolivara koje je trebalo uskoro da postanu nevažeće.

XS
SM
MD
LG