Dostupni linkovi

Francuska: Odgođena mirovna konferencija za Bliski istok


Izbjeglički kamp u Gazi
Izbjeglički kamp u Gazi

Francuska je odgodila mirovnu konferenciju za Bliski istok za januar naredne godine, izjavio je danas francuski ambasador u UN Francois Delattre.

Francuska je od početka godine u više navrata pokušala da pokrene mirovni proces i u junu je održana preliminarna konferencija kada su se UN, EU, SAD i veće arapske države okupile radi razgovora oko toga, ali bez prisustva Izraelaca i Palestinaca.

Planirano je bilo da se nova konferencija bude održana prije kraj godine uz učešće izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i palestinskog lidera Mahmouda Abbasa.

Netanyahu je više puta odbio prijedlog za održavanje konferencije.

"Nakon skoro jednogodišnjih napora, Francuska će tokom januara odganizovati međunarodnu konferenciji u kojoj će učestvovati sve države koje žele da bude uspostavljen mir", rekao je Delattre.

On je istakao da je svima poznato da samo Izraelci i Palestinci mogu direktno da zaključe mir, ali da se danas mora priznati da nisu ispunjeni svi usloi za obnovu mirovnih pregovora.

Iz Delattreovih komentara se ne može zaljučiti da li Francuska i dalje namjerava da pokušava da dovede za pregovarački sto u Pariz Netanyahua i Abbasa.

XS
SM
MD
LG