Dostupni linkovi

Zagreb: Desničari ne daju 'Za dom spremni'


Dražen Keleminec
Dražen Keleminec

Nekoliko desetaka pripadnika izvanparlamentarne Autohtone hrvatske stranke prava (A-HSP), uz potporu još dvije izvanparlamentarne pravaške stranke, prosvjedovalo je danas pred sjedištem Srpskog narodnog vijeća (SNV), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Socijaldemokratske partije (SDP) Hrvatske u Zagrebu, upozoravajući da će se, ako se zabrani ustaški pozdrav "za dom spremni", dignuti veliki dio hrvatskog naroda, osim, kako je kazao predsjednik A-HSP Dražen Keleminec, "izroda, udbaša, titoista i onih koji su za stvaranje velike Srbije ili obnovu Jugoslavije".

Zbog izvikivanja ustaškog pozdrava policija je potom privela Keleminca, zbog remećenja javnog reda i mira i vrijeđanja policajaca privedena su trojica prosvjednika, a jedan i zbog napada na službenu osobu.

Prosvjed je započeo pred sjedištem SNV-a na početku zagrebačke Gajeve ulice, gdje je – uz upozorenje vlastima da ne zabranjuju ustaški pozdrav, kojeg usprkos nedorečenom zakonskom rješenju sudovi kažnjavaju, a tu je praksu ove godine u dva navrata potvrdio i Ustavni sud Hrvatske – Keleminec poručio i predsjedniku SNV-a Miloradu Pupovcu da bježi iz Hrvatske, ako ne želi završiti u zatvoru zbog navodnih brojnih pronevjera novca, za koje ga je, kako navodi, tužio i sam Keleminec.

Između 40 i 50 prosvjednika pred SNV-om, broj se do prosvjeda pred sjedištem HDZ-a na Trgu žrtava fašizma popeo na oko 70, a Keleminec je tamo poručio da iz Hrvatske trebaju otići i aktivisti za ljudska prava Vesna Teršelič, Zoran Pusić i drugi.

Skupove i prolazak prosvjednika s jedne na drugu lokaciju osiguravalo je nekoliko desetaka pripadnika temeljne policije koji sve do završetka prosvjeda pred SDP-om na zagrebačkom Iblerovom trgu nisu intervenirali.

Formalni povod za prosvjed bio je ovotjedni zaključak parlamentarnog Odbora za Ustav koji je jednoglasno zaključio da ploča postavljena prošlog mjeseca u centru Jasenovca, par kilometara od nekadašnjeg ustaškog konclogora, na kojoj je na grbu veteranske udruge i ustaški pozdrav, "vrijeđa vrijeđa žrtve tog ustaškog logora i sve žrtve ustaškog režima", pa je Odbor pozvao vlasti da poduzmu mjere koje će zaštiti dostojanstvo žrtava i sjećanje na njih. Upravo taj pozdrav nekoliko je puta glasno izvikivan na sve tri lokacije u središtu Zagreba, a nalazi se i na plakatima te stranke koje su prosvjednici nosili.

Organizatori prosvjeda, Autohtona hrvatska stranka prava, nisu parlamentarni, a nije poznato niti imaju li vijećnika u općinskim ili gradskim vijećima bilo gdje u Hrvatskoj.

Oni su ovog ljeta pokušali onemogućiti obilježavanje Dana ustanka naroda Like u Srbu 27. srpnja, kada je Keleminec također bio priveden, a u veljači su u središtu Zagreba imali i postrojavanje svoje "stranačke vojske", oko 20 osoba.

Ostale dvije pravaške stranke – Hrvatska stranka prava i Hrvatska čista stranka prava – podržale su ovaj prosvjed, a aktivisti HČSP su u njemu i sudjelovali. Oni su također izvanparlamentarni i prisutniji u medijima, nego u konkretnom političkom životu.

XS
SM
MD
LG