Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Papa na svoj 80. rođendan želi mirnu, radosnu starost


Papa Franjo

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo poželio je na svoj 80. rođendan da mu starost bude "mirna i religiozna, plodna i radosna", tokom jutrošnje mise u Vatikanu, koju je predvodio.

"Starost je riječ koja izgleda ružna, koja zastrašuje. Ali starost je žedna mudrosti", rekao je papa na kraju mise pred više desetina crkvenih velikodostojnika u Bazilici svetog Petra.

"Starost je mirna i posvećena veri, ali takođe i plodna. Molite se da i moja bude takva, mirna i religiozna, plodna i radosna", zamolio je papa kardinale.

Papi su stigle poruke iz cijelog svijeta povodom njegovog 80. rođendana, posebno preko e-mail adrese na osam jezika koju je tim povodom Vatikan posebno otvorio. Na francuskom je adresa PapeFrancois80@vatican.va.

Osim mise služene sa kardinalima, papa nije predvidio ništa posebno na svoj rođendan, naveo je Vatikan u saopštenju i dodao da će papa imati uobičajen dan pun obaveza.

Posljednjih godina papa je obilježavao svoj rođendan dijeleći vreće za spavanje beskućnicima u Rimu ili slanjem hrane centru za prihvat migranata.

Rođen 17. decembra 1936. u Buenos Airesu, Jorge Mario Bergoglio izabran je za 266. papu Rimokatoličke crkve 13. marta 2013. godine i naslijedio je Benedikta XVI koji je podnio ostavku nekoliko sedmica prije toga.

XS
SM
MD
LG