Dostupni linkovi

Papa na svoj 80. rođendan želi mirnu, radosnu starost


Papa Franjo

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo poželio je na svoj 80. rođendan da mu starost bude "mirna i religiozna, plodna i radosna", tokom jutrošnje mise u Vatikanu, koju je predvodio.

"Starost je riječ koja izgleda ružna, koja zastrašuje. Ali starost je žedna mudrosti", rekao je papa na kraju mise pred više desetina crkvenih velikodostojnika u Bazilici svetog Petra.

"Starost je mirna i posvećena veri, ali takođe i plodna. Molite se da i moja bude takva, mirna i religiozna, plodna i radosna", zamolio je papa kardinale.

Papi su stigle poruke iz cijelog svijeta povodom njegovog 80. rođendana, posebno preko e-mail adrese na osam jezika koju je tim povodom Vatikan posebno otvorio. Na francuskom je adresa PapeFrancois80@vatican.va.

Osim mise služene sa kardinalima, papa nije predvidio ništa posebno na svoj rođendan, naveo je Vatikan u saopštenju i dodao da će papa imati uobičajen dan pun obaveza.

Posljednjih godina papa je obilježavao svoj rođendan dijeleći vreće za spavanje beskućnicima u Rimu ili slanjem hrane centru za prihvat migranata.

Rođen 17. decembra 1936. u Buenos Airesu, Jorge Mario Bergoglio izabran je za 266. papu Rimokatoličke crkve 13. marta 2013. godine i naslijedio je Benedikta XVI koji je podnio ostavku nekoliko sedmica prije toga.

XS
SM
MD
LG