Dostupni linkovi

Postignut dogovor o evakuaciji iz dva sela u Siriji


Alep
Alep

Postignut je dogovor koji će omogućiti "humanitarnim slučajevima" da napuste dva opkoljena šiitska sela na sjeverozapadu Sirije koja su pod kontrolom vlade, što predstavlja korak ka nastavku evakuacije civila i pobunjenika iz istočnog dijela Alepa, javila je danas agencija AP.

Sirijska vlada i pobunjenici su saopštili da je postignut novi dogovor koji će omogućiti evakuaciju nekoliko enklava koja su pod opsadom u Siriji, prenosi BBC.

Opoziciona sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji je navela da se očekuje da će evakuacija oko 4.000 ljudi, uključujući ranjene, iz sela Fua i Kfarija početi danas.

Opservatorija je javila da je 29 autobusa upućeno u sela kako bi počela evakuacija, a da su pobunjenici u toj oblasti odbili da omoguće da 4.000 ljudi napusti ta dva sela i rekli da samo 400 njih može da bude evakuisano, navela je agencija AP.

Za sada nije poznato da li će ograničenje evakuacije koje su postavili pobunjenici u dva sela ugroziti napore za evakuaciju u Alepu.

Evakuaciju pobunjeničkih četvrti Alepa koja je počela u četvrtak, juče su suspendovale sirijske vlasti optuživši opoziciju da ne poštuje uslove sporazuma o prekidu vatre postignutom uz posredovanje Ankare i Moskve.

Ostalo je još oko 40.000 civila u pobunjeničkom dijelu Alepa i između 1.500 i 5.000 boraca sa njihovim porodicama, naveo je ranije izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura.

XS
SM
MD
LG