Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U Zagrebu identifikovani posmrtni ostaci 17 osoba srpske nacionalnosti


Zagreb

U Zagrebu su identifikovani posmrtni ostaci 17 osoba srpske nacionalnosti.

U Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu, uz prisustvo članova porodica, obavljena je identifikacija posmrtnih ostataka 17 lica srpske nacionalnosti, stradalih tokom oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

Riječ je o poginulima u periodu od 1991. do 1995. godine na teritoriji Hrvatske.

Njihovi posmrtni ostaci ekshumirani su u Zadru, Šibeniku, Kninu, Kukunjevcima, Žitniku i Gračacu, saopštila je Komisija za nestala lica Srbije.

Posmrtni ostaci su identifikovani metodom analize DNK i sahrana će biti obavljena u skladu sa izraženim željama porodica.

Iz registrovanih, masovnih i pojedinačnih grobnica na teritoriji Hrvatske, u periodu 2001. do 2016. godine ekshumirani su posmrtni ostaci 1.313 žrtava srpske nacionalnosti, a posmrtni ostaci 881 identifikovanih žrtava je predato porodicama radi sahrane, prenose beogradski mediji.

U saopštenju se dodaje da je ovim nastavljen proces identifikacija žrtava srpske nacionalnosti stradalih u oružanim sukobima tokom 1991. i 1995. godine, što je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih.

XS
SM
MD
LG