Dostupni linkovi

Bloomberg: Rusija i Turska izgurale Zapad iz Sirije


Alep
Alep

Agencija Bloomberg u svojoj analizi navodi da ni Sjedinjene Države niti evropske sile "nisu bile svesne" da Rusija i Turska dogovaraju primirje i evakuaciju u Alepu, a nakon što su snage predsjednika Bashara al-Assada ponovo zauzele taj opustošeni grad, "što bi mogla postati nova sirijska svakodnevnica u kojoj je Zapad više posmatrač nego aktivni učesnik".

Iako je evakuacija planirana za srijedu ujutro bila odložena zbog ponovnih borbi, pri čemu strane okrivljuju jedna drugu kao i obično, pregovori se nastavljaju a zapadne zemlje nisu dio tih pregovora.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov kazao je da nema svrhe da razgovara sa SAD i da se pokazalo da su pregovori sa Turskom efikasniji od višemjesečnog sjedenja sa SAD, navodi Bloomberg.

Portparol State Departmenta John Kirby kazao je da SAD nisu znale ništa o tome da se vode bilateralni razgovori kako bi se postigao dogovor o primirju i evakuaciji u Alepu.

Dok su mediji na Zapadu analizirali poruke sa Twittera koje su stizale iz razrušenog Alepa, Rusija i Turska su vodili razgovore sa predstavnicima pobunjenika kao i režima sirijskog predsjednika da bi postigli prekid neprijateljstava i dogovorili evakuaciju stanovnika.

XS
SM
MD
LG