Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Crnadak sa ambasadorima: 2016. pozitivna godina za BiH


Igor Crnadak sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije koji su akreditovani u BiH na sastanku u Banjaluci

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak održao je u srijedu uveče u Banjaluci sastanak sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije koji su akreditovani u BiH u povodu predaje Upitnika Evropske komisije vlastima u BiH.

Kao tri najvažnija događaja u 2016. godini za BiH Crnadak je istakao predaju aplikacije za članstvo BiH u EU, prihvatanje aplikacije, te dobijanje upitnika koji je iz EU predat vlastima u BiH prošle sedmice. Crnadak ističe i kako je posljednji izvještaj Evropske komisije najbolji do sada, te se zahvalio i zemljama, članicama EU na podršci.

"Pored ekonomskih reformi koje će biti prioritet, tri glavne stvari na kojima će biti fokus su borba protiv korupcije, efikasnija javna uprava i borba za nepristrasnost javnih emitera. Cilj BiH je da ostvarimo status kandidata do kraja 2017., a volio bih da do kraja mandata dobijemo i datum za početak pregovora. Godina 2016. je pokazala da sve velike probleme moramo rješavati zajedno, ali uprkos problemima, fokus ostaje na proširenju i sama činjenica da je EU za građane BiH i dalje veoma atraktivna govori da smo na dobrom putu", kazao je Crnadak.

Crnadak je istakao da se mogu pojaviti problemi i zbog najjednostavnijih tehničkih pitanja u Upitniku ako bude politizacije, ali dodaje da je jedini pravi put u daljem procesu evrointegracija da „svako radi svoj posao“ te da je ova godina pokazala važnost zajedničkog rješavanja problema.

"Uprkos problemima, izbjegličkoj krizi, Brexitu, terorizmu, vidjelo se da fokus ostaje na proširenju i sama činjenica da je EU za sve građane i dalje veoma atraktivna, govori da smo na dobrom putu", rekao je Crnadak.

Na sastanku je učestvovao i šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark koji je takođe 2016. godinu ocijenio pozitivnom, posebno zbog predaje Upitnika. No Wigemark je poručio da se treba maknuti od politizacije i okrenuti pravom poslu koji sada predstoji.

"Po prvi put Evropska komisija traži detaljne odgovore od domaćih vlasti o svim oblastima. To će omogućiti BiH da uradi poređenje sa stanjem u zemljama članicama. Cijeli proces popunjavanja Upitnika će biti pravi test za sve nivoe vlasti. Većina ovih pitanja su tehničke prirode i apelujem na sve da ne iskorištavaju proces za politiziranje. Teško je, ali idemo dalje korak po korak", rekao je Wigemark.

I ambasador Slovačke Republike, koja predsjedava Evropskom unijom, Jan Pšenica rekao je kako se nada da neće biti problema prilikom popunjavanja upitnika.

„Uvjeren sam da BiH ima kapacitet i da će se fokusirati na reforme, kako bi omogućila članicama EU da donesu još važnih odluka za BiH“, istakao je ambasador Slovačke.

XS
SM
MD
LG