Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Štir i Štajnmajer: Uskoro otvaranje poglavlja 26


Frank Volter Štajnmajer

Nemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer i hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Davor Ivo Štirr razgovarali su danas u Berlinu o otvaranju poglavlja u procesu pridruživanja Srbije EU i najavili da bi "vrlo brzo" moglo da dođe do otvaranja poglavlja 26 o obrazovanju i kulturi.

Štajnmajer je na konferenciji za novinare posle sastanka istakao da je Nemačka bila za to da sva tri poglavlja budu otvorena, kao znak priznanja za postignuća Srbije.

"Tu je Hrvatska trenutno još malo rezervisana i to treba razjasniti u razgovorima sa Evropskom komisijom. Nadam se da će što je pre moguće doći do otvaranja sva tri poglavlja, kako bi zadržali verodostojnost procesa proširenja, posebno kada se radi o zapadnom Balkanu", rekao je Štajnmajer.

Prema njegovim rečima, pristupne procese treba voditi tako da one zemlje koje ispunjavaju svoje obveze vide da im se napori isplate.

"Mi smo se složili da proces približavanja Srbije EU mora da se nastavi, ali tako da one zemlje koje ispunjavaju svoje obveze moraju videti da se njihovi napori isplate. Razgovarali smo o tome i o otvaranju poglavlja, kako u poneđeljak u Briselu tako i danas ", rekao je Štajnmajer.

Štir je objasnio da bi sporno poglavlje 26. Obrazovanje i kultura moglo biti otvoreno nakon dodatnih razgovora s Evropskom komisijom.

"Verujem da će se otvaranje i zatvaranje dogoditi vrlo brzo, možda već početkom 2017", rekao je Štir.

XS
SM
MD
LG